Burgery wołowe z pieczonymi burakami
Burgery wołowe z pieczonymi burakami
Przygotowanie
Burgery wołowe:
- Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem.
- Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony.
Pieczone buraki:
- Nastawić piekarnik na 180 st. C z opcją grzania z góry i z dołu.
- Buraki wyszorować i owinąć folią aluminiową.
- Buraki piec do miękkości – zależnie od wielkości buraka jest to 60-90 min.
- Po ostygnięciu obrać buraki i pokroić w grube plastry
Rady dietetyka
Każdy składnik przepisu przeanalizuj pod kątem swojego sposobu żywienia i nietolerancji.
Uwagi
Powyżej znajdują się inne, ciekawe pomysły na przygotowanie burgera – zajrzyj do powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Burgery wołowe:
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
- 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Pieczone buraki:
- 4 nieduże buraki (420 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiące skrzydełka
Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…
WIĘCEJ >Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi
Obieramy czosnek i kroimy w kostkę Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście Cukinię kroimy w plastry Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy…
WIĘCEJ >Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami
Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >Szparagi na sałacie z szynką parmeńską i granatem
Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do nagrzanego do…
WIĘCEJ >