Burger z sarny z sałatą i warzywami
Burger z sarny z sałatą i warzywami
Przygotowanie
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
- Odkładamy na 2 minuty mięso na deskę, żeby odpoczęło
- Sałatę myjemy, otrzepujemy z wody, kładziemy na talerzu
- Dodajmy rukolę
- Pomidor kroimy w cząstki
- Ogórek kroimy w plasterki lub półplasterki
- Ogórek i pomidor dokładamy na sałaty
- Dokładamy plastry cebuli
- Polewamy sosem
- Obok kładziemy mięso
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie równie smacznych burgerów z innych rodzajów mięs.
Autor
Lista składników
- Sarnina łopatka (200 g)
- Pomidor (świeży) (170 g)
- Sałata rzymska (140 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sos vinaigrette (30 g)
- Rukola (20 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wywar z kurczaka
Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy. W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami,…
WIĘCEJ >Roladki szpinakowe z wędzoną szynką i sałatką
Włączamy piekarnik i ustawiamy 180 st. C Rozmrożony szpinak wkładamy do miski Dodajemy mąkę kokosową, jajko Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Rozkładamy papier do pieczenia Na papierze rozkładamy plastry szynki Na szynkę kładziemy masę szpinakową…
WIĘCEJ >Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Rolada z kapusty włoskiej
Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…
WIĘCEJ >