fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burger z sarny z sałatą i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz24-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
  • Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
  • Odkładamy na 2 minuty mięso na deskę, żeby odpoczęło
  • Sałatę myjemy, otrzepujemy z wody, kładziemy na talerzu
  • Dodajmy rukolę
  • Pomidor kroimy w cząstki
  • Ogórek kroimy w plasterki lub półplasterki
  • Ogórek i pomidor dokładamy na sałaty
  • Dokładamy plastry cebuli
  • Polewamy sosem
  • Obok kładziemy mięso

Rady dietetyka

Możesz zamienić sarninę na inny rodzaj mięsa.

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie równie smacznych burgerów z innych rodzajów mięs.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g łopatki z sarny
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ ogórka zielonego (90 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Karkówka z suszonymi pomidorami

Karkówkę układamy z przyprawami w misie wolnowaru Dodajemy wody Pomidory suszone namaczamy we wrzątku i kroimy na małe kawałki Dodajemy do mięsa Włączamy tryb Low (1) i wolnowarzymy przez 7 godz. albo na całą noc…

WIĘCEJ >

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Sałatka wiosenna, bazowa

Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem 

WIĘCEJ >