Burger z sarny z sałatą i warzywami
Burger z sarny z sałatą i warzywami
Przygotowanie
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
- Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony
- Odkładamy na 2 minuty mięso na deskę, żeby odpoczęło
- Sałatę myjemy, otrzepujemy z wody, kładziemy na talerzu
- Dodajmy rukolę
- Pomidor kroimy w cząstki
- Ogórek kroimy w plasterki lub półplasterki
- Ogórek i pomidor dokładamy na sałaty
- Dokładamy plastry cebuli
- Polewamy sosem
- Obok kładziemy mięso
Rady dietetyka
Możesz zamienić sarninę na inny rodzaj mięsa.
Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji zawartych w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie równie smacznych burgerów z innych rodzajów mięs.
Autor
Lista składników
- 200 g łopatki z sarny
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ½ ogórka zielonego (90 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mus z mango
Obieramy mango i kroimy na mniejsze kawałki Pokrojony owoc blendujemy z mlekiem kokosowym na gładki mus Opcjonalnie możemy dodać ziarenka chia (niedozwolone na aip)
WIĘCEJ >Zupa zimowa z dyni
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Pudding chia
Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotowy pudding podajemy z owocami….
WIĘCEJ >Dorada duszona w pomarańczach
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…
WIĘCEJ >