fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burger z jelenia z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5c1dad5a-4324-4982-9194-41e606ec27f1

Burger z jelenia z warzywami

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa
  • Doprawiamy solą i mieszamy
  • Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut z obydwu stron
  • Rzepę kroimy w kostkę, a rzodkiewki na pół
  • Mieszamy z sałatą i oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej aktualnej diecie związanej z nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne pomysły na podanie burgera z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g mięsa z jelenia np. łopatki lub mięso gulaszowe
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 rzepa (170 g)
  • 5 rzodkiewek (75 g)
  • 1 mała garść rukoli (20 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >

Burgery wołowe z pieczonymi burakami

Burgery wołowe: Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Pieczone buraki: Nastawić piekarnik…

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >