Burger z dzika z warzywami
Burger z dzika z warzywami
Przygotowanie
- Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min na małym ogniu
- Zdejmujemy mięso, dokładamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy warzywa i podsmażamy 3 – 4 min
- Dokładamy mięso na warzywa
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 3 min
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie należy używać pieprzu.
Mięso z dzika możesz zastąpić każdym innym, lecz najlepiej wieprzowiną, która ma mniej intensywny smak niż dziczyzna.
Uwagi
Propozycje naszych, mięsnych burgerów szukaj w podpiętych, powiązanych przepisach. Są to przepisy z naszej bazy. Sprawdź czy skład odpowiada Twojej diecie.
Autor
Lista składników
- 200 g mielonego dzika (łopatki, karkówki, lub boczku), można zastąpić wieprzowiną
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ¼ selera (ok. 45 g)
- 2-3 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chlebek bananowy
Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….
WIĘCEJ >Paprykarz wegański
Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Czekoladowa komosanka
Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…
WIĘCEJ >