fbpx
logo
Szukaj
open close

Burger z jajem i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4322acce-0346-4748-b799-4d8101685f3a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Burger z jajem i ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy sos sojowy, żółtko jaja oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc burgery
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy burgery i grillujemy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek
  • Do misek nakładamy ryż, na wierzch kładziemy burgera oraz jajo sadzone i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych burgerów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczarki z czosnkiem i ziołami

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) siekamy Pieczarki dokładnie oczyszczamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy pieczarki (blaszkami do góry), skrapiamy tłuszczem, posypujemy…

WIĘCEJ >

Koktajl tropikalny z lodami

Mango obieramy i kroimy na kawałki (pestkę usuwamy) Banany obieramy i kroimy na kawałki Owoce wkładamy do naczynia płaskiego, a następnie do zamrażarki na ok. 30 minut (aby się dobrze schłodziły, lecz nie zamroziły) Do…

WIĘCEJ >

Salceson z czekolady

Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę Dolewamy mleko kokosowe Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę…

WIĘCEJ >

Mięsno-ziemniaczane placki z jajkiem

W garnku zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Następnie wkładamy ziemniaki na ok. 2 minuty do wrzącej wody, po czym odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą Mięso kroimy w…

WIĘCEJ >