fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burger z jajem i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4322acce-0346-4748-b799-4d8101685f3a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Burger z jajem i ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy sos sojowy, żółtko jaja oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc burgery
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy burgery i grillujemy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek
  • Do misek nakładamy ryż, na wierzch kładziemy burgera oraz jajo sadzone i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych burgerów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tuńczyk z kukurydzianą salsą

Paprykę kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Limonkę kroimy w cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kukurydzę i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do…

WIĘCEJ >

Jogurt z owocami

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki Do miski wlewamy jogurt i posypujemy owocami

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…

WIĘCEJ >

Krem śliwkowy z cynamonem

Śliwki kroimy w kostkę, przenosimy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na ok. 20 minut Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do osobnej miski i skrapiamy…

WIĘCEJ >