fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burger z jajem i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4322acce-0346-4748-b799-4d8101685f3a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Burger z jajem i ryżem

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Do miski wkładamy mięso, dodajemy sos sojowy, żółtko jaja oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc burgery
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy burgery i grillujemy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek
  • Do misek nakładamy ryż, na wierzch kładziemy burgera oraz jajo sadzone i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych burgerów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca wołowina

Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…

WIĘCEJ >

Sałatka warzywna z pomidorem

Pomidora kroimy w cząstki Paprykę kroimy w paski Ogórka kroimy w pół plastry Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i polewamy tłuszczem

WIĘCEJ >