fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Burger na warzywach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c69e730b9-37ef-42a2-8009-e5af4ef49365
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Burger na warzywach

Przygotowanie

  • Mięso mielimy na standardowym sitku do miski
  • Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Z masy mielonej formujemy burgera
  • Warzywa obieramy (poza papryką)
  • Cebulę kroimy w ćwiartki
  • Pozostałe warzywa kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy po ok. 6-8 minut z każdej strony (na małym ogniu)
  • Mięso ściągamy z patelni i dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Mięso z powrotem kładziemy na patelnię i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia burgerów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (150 g)
  • Papryka żółta (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Cebula (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie

Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…

WIĘCEJ >

Ryż z warzywami

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12-14 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Paprykę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…

WIĘCEJ >

Warzywa curry

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na maśle z przyprawami Dodajemy szpinak i koncentrat pomidorowy Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając Pod koniec duszenia dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz…

WIĘCEJ >