Burger na warzywach
Burger na warzywach
Przygotowanie
- Mięso mielimy na standardowym sitku do miski
- Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Z masy mielonej formujemy burgera
- Warzywa obieramy (poza papryką)
- Cebulę kroimy w ćwiartki
- Pozostałe warzywa kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy po ok. 6-8 minut z każdej strony (na małym ogniu)
- Mięso ściągamy z patelni i dokładamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Mięso z powrotem kładziemy na patelnię i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia burgerów.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (150 g)
- Papryka żółta (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Cebula (50 g)
- Marchew (45 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Aromatyczna wołowina po azjatycku
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…
WIĘCEJ >Gołąbki w sosie pomidorowym
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z ryżem Do miski z ryżem dodajemy mięso oraz przyprawy i całość…
WIĘCEJ >Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami
Wołowina w sosie cebulowym Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia) Dodajemy tłuszcz…
WIĘCEJ >Pomidorowe udka kurczaka z ziołami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy udka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego Na gorącą patelnię…
WIĘCEJ >