fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyjski sos

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0878a3d-0197-48ab-b866-676bf6667d60-1

Indyjski sos

Przygotowanie

  • Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir.
  • Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. 
  • Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala.
  • Całość dusimy około 15 minut.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia, a danie przekładamy do miski (gwiazdkę anyżu wyrzucamy).
  • Dodajemy orzechy nerkowca i całość blendujemy.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek (np. farsz do naleśników)

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy przepis uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety.

Uwagi

Sos możemy podać z naleśnikami – przepis znajduje się w powiązanych.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (8 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • 1 plaster imbiru (1 g)
  • 1 gwiazdka anyżu (1 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub curry (8 g)
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza gryczana

Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Sos pieczarkowy

Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.

WIĘCEJ >

Ekspresowy majonez domowy

Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty) Do słoika wbijamy jajo,…

WIĘCEJ >

Domowa musztarda

Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy….

WIĘCEJ >