Indyjski sos
Indyjski sos
Przygotowanie
- Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir.
- Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę.
- Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala.
- Całość dusimy około 15 minut.
- Patelnię zdejmujemy z ognia, a danie przekładamy do miski (gwiazdkę anyżu wyrzucamy).
- Dodajemy orzechy nerkowca i całość blendujemy.
- Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek (np. farsz do naleśników)
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy przepis uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety.
Uwagi
Sos możemy podać z naleśnikami – przepis znajduje się w powiązanych.
Autor
Lista składników
- 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (8 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 pomidory (340 g)
- 1 plaster imbiru (1 g)
- 1 gwiazdka anyżu (1 g)
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub curry (8 g)
- 400 g passaty pomidorowej
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 g orzechów nerkowca
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos pieczarkowy
Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.
WIĘCEJ >Smalec czosnkowy
Słoninę wrzucamy do suchego garnka Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło Po mniej więcej 90 min uzyskamy…
WIĘCEJ >Smalec z jabłkiem
Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około 1,5 godz. Wyłączamy płomień pod słoniną Jabłko kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >