Indyjski sos
Indyjski sos
Przygotowanie
- Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir.
- Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę.
- Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala.
- Całość dusimy około 15 minut.
- Patelnię zdejmujemy z ognia, a danie przekładamy do miski (gwiazdkę anyżu wyrzucamy).
- Dodajemy orzechy nerkowca i całość blendujemy.
- Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek (np. farsz do naleśników)
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy przepis uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety.
Uwagi
Sos możemy podać z naleśnikami – przepis znajduje się w powiązanych.
Autor
Lista składników
- 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (8 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 pomidory (340 g)
- 1 plaster imbiru (1 g)
- 1 gwiazdka anyżu (1 g)
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub curry (8 g)
- 400 g passaty pomidorowej
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 g orzechów nerkowca
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowa musztarda
Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy….
WIĘCEJ >Dip z kalafiora i czosnku
Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do mięs.
WIĘCEJ >Domowa żółta musztarda
Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…
WIĘCEJ >