fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyjski sos

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0878a3d-0197-48ab-b866-676bf6667d60-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Indyjski sos

Przygotowanie

  • Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir.
  • Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. 
  • Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala.
  • Całość dusimy około 15 minut.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia, a danie przekładamy do miski (gwiazdkę anyżu wyrzucamy).
  • Dodajemy orzechy nerkowca i całość blendujemy.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek (np. farsz do naleśników)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam przepis na naleśniki, do których możesz użyć sos indyjski.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Pomidor (świeży) (340 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Orzech nerkowca (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Garam masala (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Anyż – nasiona (1 g)
  • Imbir (świeży) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos pieczarkowy

Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Seler naciowy

Łodygi selera myjemy Zjadamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >