fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyjski sos

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0878a3d-0197-48ab-b866-676bf6667d60-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Indyjski sos

Przygotowanie

  • Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę i imbir.
  • Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. 
  • Do cebuli dorzucamy pomidory, passatę, mleko kokosowe, gwiazdkę anyżu i przyprawę garam masala.
  • Całość dusimy około 15 minut.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia, a danie przekładamy do miski (gwiazdkę anyżu wyrzucamy).
  • Dodajemy orzechy nerkowca i całość blendujemy.
  • Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek (np. farsz do naleśników)

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy przepis uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety.

Uwagi

Sos możemy podać z naleśnikami – przepis znajduje się w powiązanych.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (8 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • 1 plaster imbiru (1 g)
  • 1 gwiazdka anyżu (1 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub curry (8 g)
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 g orzechów nerkowca
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos pieczarkowy

Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.

WIĘCEJ >

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka z płynem Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła Wkładamy słoik do szafki,…

WIĘCEJ >

Smalec czosnkowy

Słoninę wrzucamy do suchego garnka Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło Po mniej więcej 90 min uzyskamy…

WIĘCEJ >

Smalec z jabłkiem

Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około 1,5 godz. Wyłączamy płomień pod słoniną Jabłko kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >