fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki samuraja

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6890df4b-672e-42ea-a13c-f78c67e9ce1e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki samuraja

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką).
  • Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy.
  • Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli. Poruszamy patelnią tak, aby ciasto naleśnikowe zapełniło całą powierzchnię.
  • Po minucie obracamy naleśnika (możemy spróbować podrzucić) i chwilę smażymy z drugiej strony.
  • Gotowego naleśnika odkładamy na talerz. Kolejne smażymy już bez smarowania patelni tłuszczem. 

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy 6 naleśników, a na 1 porcję należy zjeść 3.

Uwagi

Przed nabieraniem kolejnej porcji ciasta, warto przemieszać je delikatnie chochelką. Możemy podawać zarówno na słodko jak i słono świetnie smakują z indyjskim sosem (powiązane przepisy).

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 ml gęstego mleka kokosowego + 150 ml wody (jeśli posiadamy mało tłuste mleko kokosowe – używamy 250 ml)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomidory pieczone w szynce

Piekarnik ustawiamy do 180 stopni Każdego pomidora owijamy 2 plasterkami szynki i spinamy wykałaczką Tak przygotowane pomidory, układamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut, a następnie podajemy na gorąco

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >

Zielony omlet

Wszystkie składniki blendujemy. Omleta smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

WIĘCEJ >