fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki samuraja

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6890df4b-672e-42ea-a13c-f78c67e9ce1e-1

Naleśniki samuraja

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką).
  • Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy.
  • Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli. Poruszamy patelnią tak, aby ciasto naleśnikowe zapełniło całą powierzchnię.
  • Po minucie obracamy naleśnika (możemy spróbować podrzucić) i chwilę smażymy z drugiej strony.
  • Gotowego naleśnika odkładamy na talerz. Kolejne smażymy już bez smarowania patelni tłuszczem. 

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy 6 naleśników, a na 1 porcję należy zjeść 3.

Uwagi

Przed nabieraniem kolejnej porcji ciasta, warto przemieszać je delikatnie chochelką. Możemy podawać zarówno na słodko jak i słono świetnie smakują z indyjskim sosem (powiązane przepisy).

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 ml gęstego mleka kokosowego + 150 ml wody (jeśli posiadamy mało tłuste mleko kokosowe – używamy 250 ml)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia, Rózga kuchenna
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żurek Paleo

Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki  Boczek pokroić w małą kostkę  W…

WIĘCEJ >

Ryż z jabłkami

Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…

WIĘCEJ >

Marmolada z cebuli

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę   W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…

WIĘCEJ >

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >