Naleśniki samuraja
Naleśniki samuraja
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką).
- Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy.
- Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli. Poruszamy patelnią tak, aby ciasto naleśnikowe zapełniło całą powierzchnię.
- Po minucie obracamy naleśnika (możemy spróbować podrzucić) i chwilę smażymy z drugiej strony.
- Gotowego naleśnika odkładamy na talerz. Kolejne smażymy już bez smarowania patelni tłuszczem.
Rady dietetyka
Z podanej ilości otrzymujemy 6 naleśników, a na 1 porcję należy zjeść 3.
Uwagi
Przed nabieraniem kolejnej porcji ciasta, warto przemieszać je delikatnie chochelką. Możemy podawać zarówno na słodko jak i słono świetnie smakują z indyjskim sosem (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 100 ml gęstego mleka kokosowego + 150 ml wody (jeśli posiadamy mało tłuste mleko kokosowe – używamy 250 ml)
- 100 g mąki ryżowej
- 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
- 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym
1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…
WIĘCEJ >Szparagi z cykorią glazurowane miodem
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy Dodajemy szparagi pokrojone na 4 części każdy Dodajemy cykorię Smażymy po 2 min z każdej strony Dodajemy miód Wlewamy ¼ szklanki wody…
WIĘCEJ >Trufle kokosowo-czekoladowe
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kleistej masy Formujemy kulki i obtaczamy w wybranej posypce
WIĘCEJ >