fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Naleśniki samuraja

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6890df4b-672e-42ea-a13c-f78c67e9ce1e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Naleśniki samuraja

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką).
  • Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy.
  • Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli. Poruszamy patelnią tak, aby ciasto naleśnikowe zapełniło całą powierzchnię.
  • Po minucie obracamy naleśnika (możemy spróbować podrzucić) i chwilę smażymy z drugiej strony.
  • Gotowego naleśnika odkładamy na talerz. Kolejne smażymy już bez smarowania patelni tłuszczem. 

Rady dietetyka

Z podanej ilości otrzymujemy 6 naleśników, a na 1 porcję należy zjeść 3.

Uwagi

Przed nabieraniem kolejnej porcji ciasta, warto przemieszać je delikatnie chochelką. Możemy podawać zarówno na słodko jak i słono świetnie smakują z indyjskim sosem (powiązane przepisy).

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 ml gęstego mleka kokosowego + 150 ml wody (jeśli posiadamy mało tłuste mleko kokosowe – używamy 250 ml)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >

Szparagi z cykorią glazurowane miodem

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy Dodajemy szparagi pokrojone na 4 części każdy Dodajemy cykorię Smażymy po 2 min z każdej strony Dodajemy miód Wlewamy ¼ szklanki wody…

WIĘCEJ >

Trufle kokosowo-czekoladowe

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kleistej masy Formujemy kulki i obtaczamy w wybranej posypce

WIĘCEJ >