fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c984853f1-e913-42ab-8531-635e839a20ce-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

Przygotowanie

  • Włączyć piekarnik na 190 stopni
  • Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości)
  • Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców
  • Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę miodu, przykryć odciętą końcówką jabłka
  • Położyć jabłko na blaszce lub na naczyniu żaroodpornym i piec 20 min
  • W tym czasie obieramy banana, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Wyciskamy sok z cytryny do środka
  • Miksujemy blenderem na gładki sos
  • Sos wylewamy na talerz
  • Na sos układamy upieczone jabłko

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pieczonego jabłka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (świeże) (180 g)
  • Banan (świeży) (60 g)
  • Malina (świeża) (50 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Miód lipowy (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >

Smoothie ze świeżym szpinakiem

Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Sałatka z mango, granatem i awokado

Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…

WIĘCEJ >