fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c984853f1-e913-42ab-8531-635e839a20ce-1

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

Przygotowanie

  • Włączyć piekarnik na 190 stopni
  • Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości)
  • Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców
  • Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę miodu, przykryć odciętą końcówką jabłka
  • Położyć jabłko na blaszce lub na naczyniu żaroodpornym i piec 20 min
  • W tym czasie obieramy banana, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Wyciskamy sok z cytryny do środka
  • Miksujemy blenderem na gładki sos
  • Sos wylewamy na talerz
  • Na sos układamy upieczone jabłko

Rady dietetyka

Zamiast jabłka możesz użyć gruszkę. Pieczone jabłko możesz podać z orzechami, migdałami, a także wiórkami kokosowymi.

Pamiętaj, by przed wyborem przepisu, uwzględnić go pod kątem aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje na przyrządzenie pieczonego jabłka.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 jabłko (180 g)
  • 3 łyżki świeżych lub mrożonych malin lub truskawek (50 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • ½ banana (60 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową

Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Shake z kaki

Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Kolorowy gulasz z batatami i fasolką

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…

WIĘCEJ >