fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c984853f1-e913-42ab-8531-635e839a20ce-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

Przygotowanie

  • Włączyć piekarnik na 190 stopni
  • Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości)
  • Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców
  • Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę miodu, przykryć odciętą końcówką jabłka
  • Położyć jabłko na blaszce lub na naczyniu żaroodpornym i piec 20 min
  • W tym czasie obieramy banana, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do jakiegoś naczynia
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Wyciskamy sok z cytryny do środka
  • Miksujemy blenderem na gładki sos
  • Sos wylewamy na talerz
  • Na sos układamy upieczone jabłko

Rady dietetyka

Zamiast jabłka możesz użyć gruszkę. Pieczone jabłko możesz podać z orzechami, migdałami, a także wiórkami kokosowymi.

Pamiętaj, by przed wyborem przepisu, uwzględnić go pod kątem aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje na przyrządzenie pieczonego jabłka.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 jabłko (180 g)
  • 3 łyżki świeżych lub mrożonych malin lub truskawek (50 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • ½ banana (60 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…

WIĘCEJ >

Miks wędlin z miksem sałat

Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Marmolada z cebuli

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę   W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…

WIĘCEJ >