Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym
Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym
Przygotowanie
- Włączyć piekarnik na 190 stopni
- Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości)
- Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców
- Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę miodu, przykryć odciętą końcówką jabłka
- Położyć jabłko na blaszce lub na naczyniu żaroodpornym i piec 20 min
- W tym czasie obieramy banana, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do jakiegoś naczynia
- Dolewamy mleko kokosowe
- Wyciskamy sok z cytryny do środka
- Miksujemy blenderem na gładki sos
- Sos wylewamy na talerz
- Na sos układamy upieczone jabłko
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pieczonego jabłka.
Autor
Lista składników
- Jabłko (świeże) (180 g)
- Banan (świeży) (60 g)
- Malina (świeża) (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Cytryna (40 g)
- Miód lipowy (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami
WIĘCEJ >Smoothie ze świeżym szpinakiem
Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Sałatka z mango, granatem i awokado
Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…
WIĘCEJ >