Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym
Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym
Przygotowanie
- Włączyć piekarnik na 190 stopni
- Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości)
- Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców
- Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę miodu, przykryć odciętą końcówką jabłka
- Położyć jabłko na blaszce lub na naczyniu żaroodpornym i piec 20 min
- W tym czasie obieramy banana, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do jakiegoś naczynia
- Dolewamy mleko kokosowe
- Wyciskamy sok z cytryny do środka
- Miksujemy blenderem na gładki sos
- Sos wylewamy na talerz
- Na sos układamy upieczone jabłko
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pieczonego jabłka.
Autor
Lista składników
- Jabłko (180 g)
- Banan (60 g)
- Malina (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Cytryna (40 g)
- Miód lipowy (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gryczanka z jogurtem i miętą
Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całego mleka Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gryczankę przenosimy do miski i dekorujemy miętą
WIĘCEJ >Shoarma wieprzowa
Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.
WIĘCEJ >Pasta z makreli z chlebem gryczanym
Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >Kurczak na makaronie z cukinii
Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół Lekko solimy…
WIĘCEJ >