Jabłko zapiekane z bananami, wiśniami i cynamonem
Jabłko zapiekane z bananami, wiśniami i cynamonem
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Jabłko kładziemy na desce „ogonkiem” w górę
- Odcinamy wierzchołek, tak z 0,5 cm
- Kulkownicą do owoców lub łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne i pestki
- Banana kroimy w plasterki i wrzucamy do miseczki
- Z wiśni wyjmujemy pestki i dodajemy do bananów
- Posypujemy cynamonem i mieszamy
- Nakładamy nasz miks do otworu w jabłku
- Jabłko kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i pieczemy 20 minut
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie zaleca się spożywania cynamonu. Pamiętaj, że zawsze powinieneś dopasowywać każdy składnik przepisu do swojej aktualnej diety.
Uwagi
Zamiast jabłka możesz użyć, np. gruszki. Wówczas przepis pozostanie taki sam. Podobne przepisy znajdują się w podpiętych, powiązanych propozycjach na górze.
Autor
Lista składników
- 1 jabłko (180 g)
- ⅓ banana (40 g)
- 4 wiśnie (12 g)
- ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami
Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.
WIĘCEJ >Twarożek z nerkowców w wersji wytrawnej
Orzechy nerkowca wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie nerkowce odcedzić na sitku i włożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Zalać wodą z ogórków, dodać czosnek, lekko popieprzyć i zmiksować blenderem Spróbować…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Ziemniaki: Obieramy, płuczemy Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić) Zalewamy gorącą wodą Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody) Gotujemy do miękkości…
WIĘCEJ >Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…
WIĘCEJ >