Jabłko pieczone z malinami i miodem
Jabłko pieczone z malinami i miodem
Przygotowanie
- Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę”
- Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne
- Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem
- Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika
- Pieczemy 20 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w informacje zawarte w piktogramach.
Uwagi
Zamiast jabłka można wykorzystać w przepisie gruszkę.
Autor
Lista składników
- 1 jabłko (180 g)
- 2 łyżki świeżych lub mrożonych malin (40 g)
- 1 mała łyżeczka miodu (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >Jabłka nadziewane kokosową komosą
Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach Laskę wanilii…
WIĘCEJ >Pasztet z selera
Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….
WIĘCEJ >Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem
Rzodkiew myjemy i przepuszczamy przez spiromat – otrzymujemy makaron warzywny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Kurczaka kroimy w paseczki lub w kostkę Winogrona kroimy na połówki W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 2-3…
WIĘCEJ >