fbpx
logo
Szukaj
open close

Jak kurkuma wspiera organizm? Poznaj jej właściwości

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
kurkuma

Ta przyprawa o pięknym kolorze i cennych właściwościach zdrowotnych. Sprawdź, co skrywa w sobie kurkuma.

Kurkuma, znana również jako kurkuma długa (Curcuma longa), to roślina z rodziny imbirowatych. Jej korzeń jest szeroko wykorzystywany w medycynie i kuchni, zwłaszcza w krajach Azji Południowej. To bylina o jaskrawożółtych kwiatach i podłużnym, pomarańczowo-żółtym korzeniu.

Kurkuma jest bogatym źródłem kurkuminy, głównego aktywnego składnika, który jest odpowiedzialny za wiele jej korzystnych właściwości. To właśnie dzięki niemu przyprawa ta ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Na co pomaga kurkuma?

Warto dodawać kurkumę do wielu dań, ponieważ jest to korzystne dla zdrowia. Jakie są zalety kurkumy?

Kurkuma:

  • jest znana ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, co może pomagać w wzmocnieniu odporności;
  • może pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych i bólu, co jest szczególnie przydatne w przypadku chorób reumatycznych, takich jak artretyzm;
  • jest używana jako środek wspomagający trawienie i może pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak zgaga;
  • pomaga w zwalczaniu infekcji;
  • działa antyoksydacyjnie;
  • korzystnie wpływa na układ krążenia i układ nerwowy (ma działanie neuroprotekcyjne).

Czy kurkuma ma skutki uboczne?

Kurkumę ogólnie uważa się za bezpieczny składnik w diecie i suplementacji. Jednak spożywanie jej w dużej ilości może u niektórych prowadzić do dolegliwości żołądkowych, wzdęć i biegunki. Z umiarem powinny ją też stosować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Poza tym długotrwałe stosowanie dużych dawek kurkuminy może mieć negatywny wpływ na wątrobę.

Zastosowanie

Warto włączyć kurkumę do codziennych posiłków. Będzie świetnym dodatkiem do zupy, sałatki czy gulaszu, można ją też dodać do ulubionej kaszy, np. komosy ryżowej. Na chłodne dni doskonałym wyborem będzie kurkuma latte (przepis znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne).

Kurkumę tradycyjnie stosuje się w ajurwedzie i innych systemach medycyny naturalnej. Jej właściwości są wykorzystywane również w kosmetyce. Roślina ta ze względu na swoje właściwości przeciwstarzeniowe jest jednym składników masek do twarzy i kremów pielęgnacyjnych.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Ta przyprawa o pięknym kolorze i cennych właściwościach zdrowotnych. Sprawdź, co skrywa w sobie kurkuma.

Kurkuma, znana również jako kurkuma długa (Curcuma longa), to roślina z rodziny imbirowatych. Jej korzeń jest szeroko wykorzystywany w medycynie i kuchni, zwłaszcza w krajach Azji Południowej. To bylina o jaskrawożółtych kwiatach i podłużnym, pomarańczowo-żółtym korzeniu.

Kurkuma jest bogatym źródłem kurkuminy, głównego aktywnego składnika, który jest odpowiedzialny za wiele jej korzystnych właściwości. To właśnie dzięki niemu przyprawa ta ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Na co pomaga kurkuma?

Warto dodawać kurkumę do wielu dań, ponieważ jest to korzystne dla zdrowia. Jakie są zalety kurkumy?

Kurkuma:

  • jest znana ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, co może pomagać w wzmocnieniu odporności;
  • może pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych i bólu, co jest szczególnie przydatne w przypadku chorób reumatycznych, takich jak artretyzm;
  • jest używana jako środek wspomagający trawienie i może pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak zgaga;
  • pomaga w zwalczaniu infekcji;
  • działa antyoksydacyjnie;
  • korzystnie wpływa na układ krążenia i układ nerwowy (ma działanie neuroprotekcyjne).

Czy kurkuma ma skutki uboczne?

Kurkumę ogólnie uważa się za bezpieczny składnik w diecie i suplementacji. Jednak spożywanie jej w dużej ilości może u niektórych prowadzić do dolegliwości żołądkowych, wzdęć i biegunki. Z umiarem powinny ją też stosować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Poza tym długotrwałe stosowanie dużych dawek kurkuminy może mieć negatywny wpływ na wątrobę.

Zastosowanie

Warto włączyć kurkumę do codziennych posiłków. Będzie świetnym dodatkiem do zupy, sałatki czy gulaszu, można ją też dodać do ulubionej kaszy, np. komosy ryżowej. Na chłodne dni doskonałym wyborem będzie kurkuma latte (przepis znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie Dietetyczne).

Kurkumę tradycyjnie stosuje się w ajurwedzie i innych systemach medycyny naturalnej. Jej właściwości są wykorzystywane również w kosmetyce. Roślina ta ze względu na swoje właściwości przeciwstarzeniowe jest jednym składników masek do twarzy i kremów pielęgnacyjnych.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
16 listopada 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

domowa apteczka

9 niezbędnych środków w mojej apteczce

Nie jest to tekst o tym, co jest uniwersalne, ani o suplementach, które przyjmuję na co dzień, lecz o tym, co się znajduje w mojej apteczce. Pewne rzeczy warto mieć na wszelki wypadek. Używam ich…

WIĘCEJ >

Przyprawy na jesień i zimę

Jako dodatek do rozgrzewającej herbaty, zupy czy innego dania – poniżej wymienione przyprawy idealnie sprawdzą się jesienią i zimą. Wiele z nich jest uwielbianych za aromat i smak, dzięki czemu chłodne miesiące w roku stają…

WIĘCEJ >
wiosna

5 produktów, o których warto pamiętać wiosną

Początek wiosny może być wyzwaniem dla naszego organizmu, zwłaszcza gdy temperatura powietrza mocno się waha i aura pogodowa bywa bardzo zmienna. Aby wzmocnić odporność, warto pamiętać o poniższych produktach. 1. Kiszonki Stanowią żywność probiotyczną, czyli…

WIĘCEJ >
wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta. Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a…

WIĘCEJ >