fbpx
logo
Szukaj
open close

Czy agrest jest zdrowy?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
agrest

Choć agrest często rośnie w przydomowych ogródkach, nie jest on zbyt doceniany. Tymczasem jest jednym z najbardziej wartościowych owoców. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.

Owoce agrestu mogą być zielone, czerwone lub żółte. Ich smak zależy od odmiany – niektóre są słodkie, inne kwaśne. Bez względu na to stanowią one źródło wielu cennych składników, dzięki czemu wykazują szereg dobroczynnych właściwości, w tym m.in. przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Agrest – co w sobie kryje?

Agrest zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, witamina E, kwas foliowy, żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor. Ma też sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Znajdziemy w nim również kwas cytrynowy i jabłkowy, a te m.in. wspomagają trawienie.

Właściwości

Agrest ma sporo zalet, np. wspomaga układ pokarmowy, przyspiesza metabolizm, pomaga uporać się z zaparciami czy zapobiega nowotworom.

Ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza polecany jest osobom borykającym się z anemią. Dzięki potasowi i rutynie agrest jest pomocny we wzmacnianiu naczyń krwionośnych, zmniejszaniu ciśnienia krwi, zapobieganiu chorobom serca. Z kolei zawarte w nim witaminy z grupy B oraz magnez korzystnie wpływają na koncentrację i poprawę pamięci oraz łagodzenie skutków stresu. Z tego też powodu po agrest powinny sięgać osoby prowadzące stresujący tryb życia.

Agrest ma działanie moczopędne, co sprawia, że pozwala usunąć z organizmu nadmiar kwasu moczowego. Owoc ten pomaga też przy zaparciach i wzdęciach.

Z kolei luteina i witamina A zawarte w agreście korzystnie wpływają na wzrok. Owoc ten będzie szczególnie wskazany dla osób, które spędzają sporo czasu przed komputerem.

Powinni też po niego sięgać chorzy na artretyzm – agrest wykazuje działanie przeciwzapalne. Poza tym zawarty w nim wapń i magnez wspomaga mineralizację kości i zębów.

Jedzenie agrestu przyczynia się też do wzmocnienia odporności (za czym stoi m.in. bogata zawartość witaminy C) oraz sprzyja odchudzaniu – owoce te są niskokaloryczne i pozytywne działają na przemianę materii.

Ponadto agrest zawiera sporo przeciwutleniaczy, co korzystnie działa na skórę, opóźnienie procesów starzenia, poprawę cery.

Przeciwwskazania

Po agrest nie powinny sięgać osoby zmagające się z wrzodami żołądka i dwunastnicy czy z zapaleniem jelit i okrężnicy. Z kolei mogą go jeść osoby zmagające się z cukrzycą, choć zalecany jest umiar.

Zastosowanie w kuchni

Agrest świetnie nadaje się po prostu jako przekąska, ale może być też składnikiem sałatek czy ciast. Można też z niego przygotować kompot, sok, galaretkę, dżem, konfiturę czy nalewkę.

Jeśli szukasz przepisów, sprawdź naszą aplikację Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Choć agrest często rośnie w przydomowych ogródkach, nie jest on zbyt doceniany. Tymczasem jest jednym z najbardziej wartościowych owoców. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.

Owoce agrestu mogą być zielone, czerwone lub żółte. Ich smak zależy od odmiany – niektóre są słodkie, inne kwaśne. Bez względu na to stanowią one źródło wielu cennych składników, dzięki czemu wykazują szereg dobroczynnych właściwości, w tym m.in. przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Agrest – co w sobie kryje?

Agrest zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, witamina E, kwas foliowy, żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor. Ma też sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Znajdziemy w nim również kwas cytrynowy i jabłkowy, a te m.in. wspomagają trawienie.

Właściwości

Agrest ma sporo zalet, np. wspomaga układ pokarmowy, przyspiesza metabolizm, pomaga uporać się z zaparciami czy zapobiega nowotworom.

Ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza polecany jest osobom borykającym się z anemią. Dzięki potasowi i rutynie agrest jest pomocny we wzmacnianiu naczyń krwionośnych, zmniejszaniu ciśnienia krwi, zapobieganiu chorobom serca. Z kolei zawarte w nim witaminy z grupy B oraz magnez korzystnie wpływają na koncentrację i poprawę pamięci oraz łagodzenie skutków stresu. Z tego też powodu po agrest powinny sięgać osoby prowadzące stresujący tryb życia.

Agrest ma działanie moczopędne, co sprawia, że pozwala usunąć z organizmu nadmiar kwasu moczowego. Owoc ten pomaga też przy zaparciach i wzdęciach.

Z kolei luteina i witamina A zawarte w agreście korzystnie wpływają na wzrok. Owoc ten będzie szczególnie wskazany dla osób, które spędzają sporo czasu przed komputerem.

Powinni też po niego sięgać chorzy na artretyzm – agrest wykazuje działanie przeciwzapalne. Poza tym zawarty w nim wapń i magnez wspomaga mineralizację kości i zębów.

Jedzenie agrestu przyczynia się też do wzmocnienia odporności (za czym stoi m.in. bogata zawartość witaminy C) oraz sprzyja odchudzaniu – owoce te są niskokaloryczne i pozytywne działają na przemianę materii.

Ponadto agrest zawiera sporo przeciwutleniaczy, co korzystnie działa na skórę, opóźnienie procesów starzenia, poprawę cery.

Przeciwwskazania

Po agrest nie powinny sięgać osoby zmagające się z wrzodami żołądka i dwunastnicy czy z zapaleniem jelit i okrężnicy. Z kolei mogą go jeść osoby zmagające się z cukrzycą, choć zalecany jest umiar.

Zastosowanie w kuchni

Agrest świetnie nadaje się po prostu jako przekąska, ale może być też składnikiem sałatek czy ciast. Można też z niego przygotować kompot, sok, galaretkę, dżem, konfiturę czy nalewkę.

Jeśli szukasz przepisów, sprawdź naszą aplikację Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
16 sierpnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

bataty

Bataty – alternatywa dla ziemniaków

Bataty są nie tylko smaczne, lecz także odżywcze i wszechstronne w kuchni. To świetna alternatywa dla ziemniaków – porównaniu do nich mają o wiele więcej wartości odżywczych. Bataty to inaczej słodkie ziemniaki lub wilec ziemniaczany….

WIĘCEJ >
sok owocowy

Soki owocowe – pić czy nie pić?

Soki owocowe to jedne z najczęściej wybieranych napojów, zwłaszcza przez dzieci. Większość osób uznaje je za zdrowe zamienniki kolorowych napojów gazowanych i źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Czy faktycznie soki są takie zdrowe? Sprawdźmy, co…

WIĘCEJ >

Dieta sportowca – jak ją skomponować?

Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o żywieniu sportowców. Istotnym elementem jest gęstość odżywcza determinująca zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów oraz wartość biologiczna mówiąca o stopniu wchłaniania przez nasz organizm.

WIĘCEJ >

Batat, maniok i ziemniak – porównanie

Ziemniak - najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli

WIĘCEJ >