Czy agrest jest zdrowy?
Choć agrest często rośnie w przydomowych ogródkach, nie jest on zbyt doceniany. Tymczasem jest jednym z najbardziej wartościowych owoców. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.
Owoce agrestu mogą być zielone, czerwone lub żółte. Ich smak zależy od odmiany – niektóre są słodkie, inne kwaśne. Bez względu na to stanowią one źródło wielu cennych składników, dzięki czemu wykazują szereg dobroczynnych właściwości, w tym m.in. przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
Agrest – co w sobie kryje?
Agrest zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, witamina E, kwas foliowy, żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor. Ma też sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Znajdziemy w nim również kwas cytrynowy i jabłkowy, a te m.in. wspomagają trawienie.
Właściwości
Agrest ma sporo zalet, np. wspomaga układ pokarmowy, przyspiesza metabolizm, pomaga uporać się z zaparciami czy zapobiega nowotworom.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza polecany jest osobom borykającym się z anemią. Dzięki potasowi i rutynie agrest jest pomocny we wzmacnianiu naczyń krwionośnych, zmniejszaniu ciśnienia krwi, zapobieganiu chorobom serca. Z kolei zawarte w nim witaminy z grupy B oraz magnez korzystnie wpływają na koncentrację i poprawę pamięci oraz łagodzenie skutków stresu. Z tego też powodu po agrest powinny sięgać osoby prowadzące stresujący tryb życia.
Agrest ma działanie moczopędne, co sprawia, że pozwala usunąć z organizmu nadmiar kwasu moczowego. Owoc ten pomaga też przy zaparciach i wzdęciach.
Sprawdź kurs: Jelita – diagnostyka, dieta, suplementacja
Z kolei luteina i witamina A zawarte w agreście korzystnie wpływają na wzrok. Owoc ten będzie szczególnie wskazany dla osób, które spędzają sporo czasu przed komputerem.
Powinni też po niego sięgać chorzy na artretyzm – agrest wykazuje działanie przeciwzapalne. Poza tym zawarty w nim wapń i magnez wspomaga mineralizację kości i zębów.
Jedzenie agrestu przyczynia się też do wzmocnienia odporności (za czym stoi m.in. bogata zawartość witaminy C) oraz sprzyja odchudzaniu – owoce te są niskokaloryczne i pozytywne działają na przemianę materii.
Ponadto agrest zawiera sporo przeciwutleniaczy, co korzystnie działa na skórę, opóźnienie procesów starzenia, poprawę cery.
Przeciwwskazania
Po agrest nie powinny sięgać osoby zmagające się z wrzodami żołądka i dwunastnicy czy z zapaleniem jelit i okrężnicy. Z kolei mogą go jeść osoby zmagające się z cukrzycą, choć zalecany jest umiar.
Zastosowanie w kuchni
Agrest świetnie nadaje się po prostu jako przekąska, ale może być też składnikiem sałatek czy ciast. Można też z niego przygotować kompot, sok, galaretkę, dżem, konfiturę czy nalewkę.
Jeśli szukasz przepisów, sprawdź naszą aplikację Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Iwona Wierzbicka
Choć agrest często rośnie w przydomowych ogródkach, nie jest on zbyt doceniany. Tymczasem jest jednym z najbardziej wartościowych owoców. Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgać.
Owoce agrestu mogą być zielone, czerwone lub żółte. Ich smak zależy od odmiany – niektóre są słodkie, inne kwaśne. Bez względu na to stanowią one źródło wielu cennych składników, dzięki czemu wykazują szereg dobroczynnych właściwości, w tym m.in. przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
Agrest – co w sobie kryje?
Agrest zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak: witamina C, witaminy z grupy B, witamina A, witamina E, kwas foliowy, żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor. Ma też sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Znajdziemy w nim również kwas cytrynowy i jabłkowy, a te m.in. wspomagają trawienie.
Właściwości
Agrest ma sporo zalet, np. wspomaga układ pokarmowy, przyspiesza metabolizm, pomaga uporać się z zaparciami czy zapobiega nowotworom.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza polecany jest osobom borykającym się z anemią. Dzięki potasowi i rutynie agrest jest pomocny we wzmacnianiu naczyń krwionośnych, zmniejszaniu ciśnienia krwi, zapobieganiu chorobom serca. Z kolei zawarte w nim witaminy z grupy B oraz magnez korzystnie wpływają na koncentrację i poprawę pamięci oraz łagodzenie skutków stresu. Z tego też powodu po agrest powinny sięgać osoby prowadzące stresujący tryb życia.
Agrest ma działanie moczopędne, co sprawia, że pozwala usunąć z organizmu nadmiar kwasu moczowego. Owoc ten pomaga też przy zaparciach i wzdęciach.
Sprawdź kurs: Jelita – diagnostyka, dieta, suplementacja
Z kolei luteina i witamina A zawarte w agreście korzystnie wpływają na wzrok. Owoc ten będzie szczególnie wskazany dla osób, które spędzają sporo czasu przed komputerem.
Powinni też po niego sięgać chorzy na artretyzm – agrest wykazuje działanie przeciwzapalne. Poza tym zawarty w nim wapń i magnez wspomaga mineralizację kości i zębów.
Jedzenie agrestu przyczynia się też do wzmocnienia odporności (za czym stoi m.in. bogata zawartość witaminy C) oraz sprzyja odchudzaniu – owoce te są niskokaloryczne i pozytywne działają na przemianę materii.
Ponadto agrest zawiera sporo przeciwutleniaczy, co korzystnie działa na skórę, opóźnienie procesów starzenia, poprawę cery.
Przeciwwskazania
Po agrest nie powinny sięgać osoby zmagające się z wrzodami żołądka i dwunastnicy czy z zapaleniem jelit i okrężnicy. Z kolei mogą go jeść osoby zmagające się z cukrzycą, choć zalecany jest umiar.
Zastosowanie w kuchni
Agrest świetnie nadaje się po prostu jako przekąska, ale może być też składnikiem sałatek czy ciast. Można też z niego przygotować kompot, sok, galaretkę, dżem, konfiturę czy nalewkę.
Jeśli szukasz przepisów, sprawdź naszą aplikację Pogotowie Dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta a sen. Jak poprawić jakość snu?
Jeżeli dbasz o sen, to możesz się cieszyć dobrą koncentracją, wydajnością czy spostrzegawczością. Mówiąc prościej – zachowujesz jasność umysłu. To pierwsze, co możemy zauważyć po dobrze przespanej nocy. Natomiast to nie jedyne jego zalety. Sprawdź,…
WIĘCEJ >Niebieskie światło – jak się przed nim chronić?
Urządzenia elektroniczne to nieodłączny element naszego życia. Smartfony, tablety, laptopy – korzystamy z nich przez większość dnia. To właśnie tego typu sprzęty wydzielają niebieskie światło, które szkodliwie na nas wpływa. Sprawdź, co można zrobić, by…
WIĘCEJ >Woda – ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać?
Trudno jednoznacznie powiedzieć, jaką wodę pić – najważniejsze, żeby to po prostu robić. Optymalna ilość płynów na dzień to około 1,5 litra. Jest to oczywiście bardzo zmienne i zależy od temperatury powietrza, aktywności fizycznej i…
WIĘCEJ >Napoje dla dzieci – aromaty
Wiele soczków czy napojów zawiera "aromaty". To składnik, na który wiele osób nie zwraca uwagi. Dzieci kochają wyrazisty smak, a rodzic ma pewność, że to coś co jest w butelce jest faktycznie z tego co
WIĘCEJ >