fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiełbasa parzona

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02a174a4-05d1-43d5-825f-08e30ef6c380
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kiełbasa parzona

Przygotowanie

  • ½ litra wody wkładamy do lodówki
  • Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką
  • Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy
  • Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da się ich użyć)
  • Mięso kroimy w małe kawałki – tłuste kawałki odkładamy do jednej miski, a mięsne do drugiej
  • Przygotowujemy maszynkę do mięsa i dwa sitka – jedno normalne i jedno z większymi oczkami
  • Przygotowujemy duże naczynie, do którego będziemy mielić po kolei mięso
  • Tłuste kawałki mielimy na standardowym sitku
  • Kawałki mięsne mielimy na grubych oczkach
  • Dolewamy wodę, którą mamy odłożoną w lodówce
  • Dodajemy sól i przyprawy
  • Mieszamy bardzo dokładnie przez 10 minut (można robić przerwy, bo ręce mogą boleć od zimna)
  • Po wymieszaniu masa mięsna ma być zwarta i klejąca
  • Pozwalamy masie (i sobie) kilka minut odpocząć
  • Bierzemy kilka metrów jelita i odcinamy
  • Jedną odciętą końcówkę nakładamy na kran i puszczamy delikatnie wodę
  • Wypełniająca woda wypłucze jelita, odkręci je i zobaczymy, czy gdzieś nie ma dziury
  • Usuwamy wodę z jelita
  • Bierzemy końcówkę masarską i montujemy na maszynce – czyli usuwamy sitko i nożyk, zakładamy takie plastikowe śmigło i na to końcówkę masarską i zakręcamy
  • Końcówkę masarską smarujemy oliwą z oliwek, albo smalcem, żeby był poślizg
  • Nakładamy jelito tak, żeby jak najwięcej weszło na końcówkę (śmiało, to się ściska, dużo wejdzie)
  • Włączamy maszynkę i zaczynamy wkładać małymi porcjami masę mięsną
  • Jak zacznie wychodzić, to zawiązujemy luźną końcówkę jelita
  • Z jednej strony wkładamy mięso i popychamy a z drugiej wychodzi nam kiełbasa
  • Teraz w zależności od tego jak duże chcemy mieć kiełbaski to chwytamy ostrożnie w rękę i okręcamy 4 obroty w prawą stronę
  • Wypuszczamy znowu kolejną kiełbasę i teraz dla odmiany okręcamy 4 razy w lewą stronę
  • I tak na zmianę, aż się jelito lub mięso skończy
  • Bierzemy duży garnek, wlewamy do niego wrzącą wodę (np. z czajnika)
  • Na gotującą się wodę delikatnie kładziemy zwinięte kiełbasy
  • Ustawiamy minimalny ogień pod garnkiem
  • Przykrywamy pokrywką i parzymy 30 minut
  • Wyjmujemy kiełbasy do dużej miski
  • Można jeść lub wystudzić i włożyć do lodówki, albo pomrozić

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Na wodzie od parzenia kiełbasy można przyrządzić żurek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 15
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Boczek wieprzowy (500 g)
  • Karkówka wieprzowa (500 g)
  • Podgardle wieprzowe (500 g)
  • Sól kamienna (100 g)
  • Jelito cienkie wieprzowe (50 g)
  • Czosnek świeży (25 g)
  • Majeranek suszony (8 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Pieprz ziołowy (3 g)
  • Suszony rozmaryn (1 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa z końcówką masarską, Miska

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >