fbpx
logo
Szukaj
open close

Kiełbasa parzona

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02a174a4-05d1-43d5-825f-08e30ef6c380
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kiełbasa parzona

Przygotowanie

  • ½ litra wody wkładamy do lodówki
  • Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką
  • Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy
  • Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da się ich użyć)
  • Mięso kroimy w małe kawałki – tłuste kawałki odkładamy do jednej miski, a mięsne do drugiej
  • Przygotowujemy maszynkę do mięsa i dwa sitka – jedno normalne i jedno z większymi oczkami
  • Przygotowujemy duże naczynie, do którego będziemy mielić po kolei mięso
  • Tłuste kawałki mielimy na standardowym sitku
  • Kawałki mięsne mielimy na grubych oczkach
  • Dolewamy wodę, którą mamy odłożoną w lodówce
  • Dodajemy sól i przyprawy
  • Mieszamy bardzo dokładnie przez 10 minut (można robić przerwy, bo ręce mogą boleć od zimna)
  • Po wymieszaniu masa mięsna ma być zwarta i klejąca
  • Pozwalamy masie (i sobie) kilka minut odpocząć
  • Bierzemy kilka metrów jelita i odcinamy
  • Jedną odciętą końcówkę nakładamy na kran i puszczamy delikatnie wodę
  • Wypełniająca woda wypłucze jelita, odkręci je i zobaczymy, czy gdzieś nie ma dziury
  • Usuwamy wodę z jelita
  • Bierzemy końcówkę masarską i montujemy na maszynce – czyli usuwamy sitko i nożyk, zakładamy takie plastikowe śmigło i na to końcówkę masarską i zakręcamy
  • Końcówkę masarską smarujemy oliwą z oliwek, albo smalcem, żeby był poślizg
  • Nakładamy jelito tak, żeby jak najwięcej weszło na końcówkę (śmiało, to się ściska, dużo wejdzie)
  • Włączamy maszynkę i zaczynamy wkładać małymi porcjami masę mięsną
  • Jak zacznie wychodzić, to zawiązujemy luźną końcówkę jelita
  • Z jednej strony wkładamy mięso i popychamy a z drugiej wychodzi nam kiełbasa
  • Teraz w zależności od tego jak duże chcemy mieć kiełbaski to chwytamy ostrożnie w rękę i okręcamy 4 obroty w prawą stronę
  • Wypuszczamy znowu kolejną kiełbasę i teraz dla odmiany okręcamy 4 razy w lewą stronę
  • I tak na zmianę, aż się jelito lub mięso skończy
  • Bierzemy duży garnek, wlewamy do niego wrzącą wodę (np. z czajnika)
  • Na gotującą się wodę delikatnie kładziemy zwinięte kiełbasy
  • Ustawiamy minimalny ogień pod garnkiem
  • Przykrywamy pokrywką i parzymy 30 minut
  • Wyjmujemy kiełbasy do dużej miski
  • Można jeść lub wystudzić i włożyć do lodówki, albo pomrozić

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Na wodzie od parzenia kiełbasy można przyrządzić żurek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 15
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Wieprzowina łopatka (1000 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (500 g)
  • Wieprzowina karkówka (500 g)
  • Wieprzowina podgardle (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Sól kamienna (100 g)
  • Wieprzowina jelito cienkie (50 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Majeranek suszony (9 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Pieprz ziołowy (3 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa z końcówką masarską, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >

Truskawki

Truskawki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >