fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiełbasa parzona

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02a174a4-05d1-43d5-825f-08e30ef6c380
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kiełbasa parzona

Przygotowanie

  • ½ litra wody wkładamy do lodówki
  • Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką
  • Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy
  • Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da się ich użyć)
  • Mięso kroimy w małe kawałki – tłuste kawałki odkładamy do jednej miski, a mięsne do drugiej
  • Przygotowujemy maszynkę do mięsa i dwa sitka – jedno normalne i jedno z większymi oczkami
  • Przygotowujemy duże naczynie, do którego będziemy mielić po kolei mięso
  • Tłuste kawałki mielimy na standardowym sitku
  • Kawałki mięsne mielimy na grubych oczkach
  • Dolewamy wodę, którą mamy odłożoną w lodówce
  • Dodajemy sól i przyprawy
  • Mieszamy bardzo dokładnie przez 10 minut (można robić przerwy, bo ręce mogą boleć od zimna)
  • Po wymieszaniu masa mięsna ma być zwarta i klejąca
  • Pozwalamy masie (i sobie) kilka minut odpocząć
  • Bierzemy kilka metrów jelita i odcinamy
  • Jedną odciętą końcówkę nakładamy na kran i puszczamy delikatnie wodę
  • Wypełniająca woda wypłucze jelita, odkręci je i zobaczymy, czy gdzieś nie ma dziury
  • Usuwamy wodę z jelita
  • Bierzemy końcówkę masarską i montujemy na maszynce – czyli usuwamy sitko i nożyk, zakładamy takie plastikowe śmigło i na to końcówkę masarską i zakręcamy
  • Końcówkę masarską smarujemy oliwą z oliwek, albo smalcem, żeby był poślizg
  • Nakładamy jelito tak, żeby jak najwięcej weszło na końcówkę (śmiało, to się ściska, dużo wejdzie)
  • Włączamy maszynkę i zaczynamy wkładać małymi porcjami masę mięsną
  • Jak zacznie wychodzić, to zawiązujemy luźną końcówkę jelita
  • Z jednej strony wkładamy mięso i popychamy a z drugiej wychodzi nam kiełbasa
  • Teraz w zależności od tego jak duże chcemy mieć kiełbaski to chwytamy ostrożnie w rękę i okręcamy 4 obroty w prawą stronę
  • Wypuszczamy znowu kolejną kiełbasę i teraz dla odmiany okręcamy 4 razy w lewą stronę
  • I tak na zmianę, aż się jelito lub mięso skończy
  • Bierzemy duży garnek, wlewamy do niego wrzącą wodę (np. z czajnika)
  • Na gotującą się wodę delikatnie kładziemy zwinięte kiełbasy
  • Ustawiamy minimalny ogień pod garnkiem
  • Przykrywamy pokrywką i parzymy 30 minut
  • Wyjmujemy kiełbasy do dużej miski
  • Można jeść lub wystudzić i włożyć do lodówki, albo pomrozić

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Na wodzie od parzenia kiełbasy można przyrządzić żurek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 15
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Wieprzowina łopatka (1000 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (500 g)
  • Wieprzowina karkówka (500 g)
  • Wieprzowina podgardle (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Sól kamienna (100 g)
  • Wieprzowina jelito cienkie (50 g)
  • Czosnek (świeży) (25 g)
  • Majeranek suszony (9 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Pieprz ziołowy (3 g)
  • Rozmaryn suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa z końcówką masarską, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Alergeny

Histamina 3

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Kaszotto grzybowe z pieczarkami

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…

WIĘCEJ >

Koktajl Pina Colada

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…

WIĘCEJ >