fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiełbasa parzona

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02a174a4-05d1-43d5-825f-08e30ef6c380
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kiełbasa parzona

Przygotowanie

  • ½ litra wody wkładamy do lodówki
  • Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką
  • Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy
  • Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da się ich użyć)
  • Mięso kroimy w małe kawałki – tłuste kawałki odkładamy do jednej miski, a mięsne do drugiej
  • Przygotowujemy maszynkę do mięsa i dwa sitka – jedno normalne i jedno z większymi oczkami
  • Przygotowujemy duże naczynie, do którego będziemy mielić po kolei mięso
  • Tłuste kawałki mielimy na standardowym sitku
  • Kawałki mięsne mielimy na grubych oczkach
  • Dolewamy wodę, którą mamy odłożoną w lodówce
  • Dodajemy sól i przyprawy
  • Mieszamy bardzo dokładnie przez 10 minut (można robić przerwy, bo ręce mogą boleć od zimna)
  • Po wymieszaniu masa mięsna ma być zwarta i klejąca
  • Pozwalamy masie (i sobie) kilka minut odpocząć
  • Bierzemy kilka metrów jelita i odcinamy
  • Jedną odciętą końcówkę nakładamy na kran i puszczamy delikatnie wodę
  • Wypełniająca woda wypłucze jelita, odkręci je i zobaczymy, czy gdzieś nie ma dziury
  • Usuwamy wodę z jelita
  • Bierzemy końcówkę masarską i montujemy na maszynce – czyli usuwamy sitko i nożyk, zakładamy takie plastikowe śmigło i na to końcówkę masarską i zakręcamy
  • Końcówkę masarską smarujemy oliwą z oliwek, albo smalcem, żeby był poślizg
  • Nakładamy jelito tak, żeby jak najwięcej weszło na końcówkę (śmiało, to się ściska, dużo wejdzie)
  • Włączamy maszynkę i zaczynamy wkładać małymi porcjami masę mięsną
  • Jak zacznie wychodzić, to zawiązujemy luźną końcówkę jelita
  • Z jednej strony wkładamy mięso i popychamy a z drugiej wychodzi nam kiełbasa
  • Teraz w zależności od tego jak duże chcemy mieć kiełbaski to chwytamy ostrożnie w rękę i okręcamy 4 obroty w prawą stronę
  • Wypuszczamy znowu kolejną kiełbasę i teraz dla odmiany okręcamy 4 razy w lewą stronę
  • I tak na zmianę, aż się jelito lub mięso skończy
  • Bierzemy duży garnek, wlewamy do niego wrzącą wodę (np. z czajnika)
  • Na gotującą się wodę delikatnie kładziemy zwinięte kiełbasy
  • Ustawiamy minimalny ogień pod garnkiem
  • Przykrywamy pokrywką i parzymy 30 minut
  • Wyjmujemy kiełbasy do dużej miski
  • Można jeść lub wystudzić i włożyć do lodówki, albo pomrozić

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Na wodzie od parzenia kiełbasy można przyrządzić żurek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 15
Trudność: Trudny

Lista składników

  • 0,5 kg karkówki
  • 0,5 kg podgardla
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 1 kg łopatki wieprzowej 
  • 250 ml zimnej wody z kranu 
  • 5 metrów naturalnego jelita (można kupić w „mięsnym” na osiedlu, wystarczy spytać sprzedawczyni)
  • 50 g soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g) 
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego (2 g)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (1 g)
  • 4 łyżek majeranku (8 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa z końcówką masarską, Miska

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….

WIĘCEJ >

Bitki wołowe

Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite. Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…

WIĘCEJ >