Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą
Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać
- Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski
- Kiełbasę ponacinać nożem na skos
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu
- Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu
- Kiełbasę przekładamy na talerz a na patelnię wrzucamy warzywa
- Dodajemy łyżkę tłuszczu
- Solimy i pieprzymy i dodajemy estragon
- Zasmażamy 4 minuty
Rady dietetyka
Jeśli stosujesz dietę protokół autoimmunologiczny (AIP), nie dodawaj pieprzu. Wybieraj kiełbasę dobrej jakości. Czytaj skład i zwracaj uwagę na to, by był on najkrótszy.
Autor
Lista składników
- 2 kiełbasy śląskie (ok. 250 g – o jak najlepszym składzie)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- Ćwiartka selera selera (85 g)
- ½ cebuli (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ łyżeczki estragonu (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego, można zastąpić innym tłuszczem (50 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Smoothie miseczkowe „Słony karmel”
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy wedle uznania np. orzechami, gorzką czekoladą.
WIĘCEJ >Twarożek ze słonecznika
Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…
WIĘCEJ >Żurek Paleo
Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki Boczek pokroić w małą kostkę W…
WIĘCEJ >Pomidorowy ryż gotowany
Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż jest jeszcze twardy). Wszystko gotujemy razem do miękkości ryżu. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy…
WIĘCEJ >