Warzywa zapiekane z kiełbasą
Warzywa zapiekane z kiełbasą
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół.
- Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 40 min – 1 godz., aż kiełbasa będzie chrupiąca. Zmniejszamy temperaturę do 150°C i zostawiamy otwarte naczynie na kolejne 10 min.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z kiełbasą.
Autor
Lista składników
- Kiełbasa surowa (340 g)
- Topinambur bulwa (300 g)
- Cebula czerwona (210 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Marchew (świeża) (135 g)
- Rzodkiewka (60 g)
- Czosnek (świeży) (50 g)
- Rozmaryn (świeży) (15 g)
- Tymianek (świeży) (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik z jarmużu
Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…
WIĘCEJ >Wołowina z kapustą
Mięso wrzucamy na dużą patelnie z roztopionym tłuszczem, podsmażamy Gdy już całkowicie zbrązowieje, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i starte marchewki Dusimy razem do momentu aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodajemy kapustę i przyprawy Gotujemy jeszcze około…
WIĘCEJ >Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą
Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…
WIĘCEJ >Twarożek z ziołami
Zieleninę drobno siekamy Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jogurt oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
WIĘCEJ >