fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa zapiekane z kiełbasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9811a01-db76-4a0c-a225-c540e6fab47c

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół.
  • Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 40 min – 1 godz., aż kiełbasa będzie chrupiąca. Zmniejszamy temperaturę do 150°C i zostawiamy otwarte naczynie na kolejne 10 min. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sprawdź powyższe propozycje przyrządzenia kiełbas z warzywami (powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 400 g kiełbasy wiejskiej (bez glutenu i konserwantów)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 małe pietruszki (160 g)
  • 4 rzodkiewki (60 g)
  • 3 bulwy topinambura (około 300 g)
  • 1 seler korzeniowy (170 g)
  • 2 czerwone cebule (200 g)
  • 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (16 g)
  • 4 gałązki świeżego tymianku (16 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami

Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >