fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa zapiekane z kiełbasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9811a01-db76-4a0c-a225-c540e6fab47c

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół.
  • Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 40 min – 1 godz., aż kiełbasa będzie chrupiąca. Zmniejszamy temperaturę do 150°C i zostawiamy otwarte naczynie na kolejne 10 min. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sprawdź powyższe propozycje przyrządzenia kiełbas z warzywami (powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 400 g kiełbasy wiejskiej (bez glutenu i konserwantów)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 małe pietruszki (160 g)
  • 4 rzodkiewki (60 g)
  • 3 bulwy topinambura (około 300 g)
  • 1 seler korzeniowy (170 g)
  • 2 czerwone cebule (200 g)
  • 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (16 g)
  • 4 gałązki świeżego tymianku (16 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >

Ziołowy omlet z kurkami

Kurki umyć i obsmażyć na 2 łyżkach masła klarowanego. W miseczce lekko ubić widelcem jajka z dodatkiem szczypioru i pietruszki oraz szczypty soli i pieprzu. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Wlać masę jajeczną. Widelcem…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z okrasą z boczku

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…

WIĘCEJ >