fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa zapiekane z kiełbasą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9811a01-db76-4a0c-a225-c540e6fab47c
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół.
  • Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 40 min – 1 godz., aż kiełbasa będzie chrupiąca. Zmniejszamy temperaturę do 150°C i zostawiamy otwarte naczynie na kolejne 10 min. 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sprawdź powyższe propozycje przyrządzenia kiełbas z warzywami (powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 400 g kiełbasy wiejskiej (bez glutenu i konserwantów)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 małe pietruszki (160 g)
  • 4 rzodkiewki (60 g)
  • 3 bulwy topinambura (około 300 g)
  • 1 seler korzeniowy (170 g)
  • 2 czerwone cebule (200 g)
  • 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (16 g)
  • 4 gałązki świeżego tymianku (16 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałatach Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i położyć na sałatach Dodać…

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z fetą

Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek i jarmużu

Jarmuż i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…

WIĘCEJ >