Warzywa zapiekane z kiełbasą
Warzywa zapiekane z kiełbasą
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół.
- Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 40 min – 1 godz., aż kiełbasa będzie chrupiąca. Zmniejszamy temperaturę do 150°C i zostawiamy otwarte naczynie na kolejne 10 min.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Sprawdź powyższe propozycje przyrządzenia kiełbas z warzywami (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- 400 g kiełbasy wiejskiej (bez glutenu i konserwantów)
- 2 marchewki (120 g)
- 2 małe pietruszki (160 g)
- 4 rzodkiewki (60 g)
- 3 bulwy topinambura (około 300 g)
- 1 seler korzeniowy (170 g)
- 2 czerwone cebule (200 g)
- 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu (16 g)
- 4 gałązki świeżego tymianku (16 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto ananasowe
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…
WIĘCEJ >Mix sałat z makrelą i awokado
Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałatach Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i położyć na sałatach Dodać…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Jajecznica z żółtek i jarmużu
Jarmuż i szczypiorek myjemy i kroimy (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy…
WIĘCEJ >