fbpx
logo
Szukaj
open close

Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbed18b08-9313-4a48-9757-9d99fd985382
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Z kiełbas wyciskamy mięso do miski (skóry wyrzucamy)
  • Dodajemy mięso, cebulę z czosnkiem, przyprawy (koper) oraz jabłka (wcześniej odciśnięte z soku) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Arkusze ciasta kroimy wzdłuż na pół
  • Następnie dzielimy farsz na porcję i nakładamy wzdłuż dłuższego brzegu połówki ciasta, drugi brzeg smarujemy jajem i zawijamy ciasto, tak aby zamknąć nadzienie w środku
  • Zaklejamy brzegi i przecinamy ruloniki na pół
  • Z każdym arkuszem ciasta postępujemy tak jak powyżej
  • Gotowe krokiety kładziemy na blachę złączeniem do dołu i smarujemy z wierzchu jajem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Krokiety podajemy z passatą (najlepiej jest ją podgrzać przed podaniem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Kiełbasa surowa biała (300 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (200 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Passata pomidorowa (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (ziele) suszony (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka

Ciasto Do miksera wkładamy wszystkie składniki i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Renifer Gruszkę kroimy w paski różnej…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie mango

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera Do blendera dodajemy tłuszcz i całość blendujemy na jednolitą…

WIĘCEJ >

Uda gęsie z kaszą

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy do miski Do rondla wlewamy sok i lekko podgrzewamy Następnie do soku dodajemy miód i mieszamy do momentu,…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…

WIĘCEJ >