fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-338
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Z kiełbas wyciskamy mięso do miski (skóry wyrzucamy)
  • Dodajemy mięso, cebulę z czosnkiem, przyprawy (koper) oraz jabłka (wcześniej odciśnięte z soku) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Arkusze ciasta kroimy wzdłuż na pół
  • Następnie dzielimy farsz na porcję i nakładamy wzdłuż dłuższego brzegu połówki ciasta, drugi brzeg smarujemy jajem i zawijamy ciasto, tak aby zamknąć nadzienie w środku
  • Zaklejamy brzegi i przecinamy ruloniki na pół
  • Z każdym arkuszem ciasta postępujemy tak jak powyżej
  • Gotowe krokiety kładziemy na blachę złączeniem do dołu i smarujemy z wierzchu jajem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Krokiety podajemy z passatą (najlepiej jest ją podgrzać przed podaniem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Kiełbasa surowa biała (300 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (200 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Passata pomidorowa (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (ziele) suszony (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem

Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Polędwica wołowa z imbirem

Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu i sok z limonki, dodajemy przyprawy (chili i pieprz) i całość dokładnie…

WIĘCEJ >

Ryż i pieczone warzywa

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ze szparagów odcinamy końcówki Pomidorki kroimy na pół Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w piórka Wszystkie warzywa układamy…

WIĘCEJ >

Warzywa z patelni

Wszystkie warzywa (poza papryką) obieramy Cebulę i por kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę kroimy w plastry Seler i paprykę kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę oraz por i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >