fbpx
logo
Szukaj
open close

Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbed18b08-9313-4a48-9757-9d99fd985382
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Z kiełbas wyciskamy mięso do miski (skóry wyrzucamy)
  • Dodajemy mięso, cebulę z czosnkiem, przyprawy (koper) oraz jabłka (wcześniej odciśnięte z soku) i całość dokładnie mieszamy
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Arkusze ciasta kroimy wzdłuż na pół
  • Następnie dzielimy farsz na porcję i nakładamy wzdłuż dłuższego brzegu połówki ciasta, drugi brzeg smarujemy jajem i zawijamy ciasto, tak aby zamknąć nadzienie w środku
  • Zaklejamy brzegi i przecinamy ruloniki na pół
  • Z każdym arkuszem ciasta postępujemy tak jak powyżej
  • Gotowe krokiety kładziemy na blachę złączeniem do dołu i smarujemy z wierzchu jajem
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Krokiety podajemy z passatą (najlepiej jest ją podgrzać przed podaniem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (360 g)
  • Kiełbasa surowa biała (300 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (200 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Passata pomidorowa (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (ziele) suszony (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >

Azjatycka sałatka z sosem satay

Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe i smażymy cały czas mieszając do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Skórki z owoców jagodowych

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 95 st. C Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Masę rozdzielamy na dwie blachy i równomiernie rozprowadzamy Blachy wkładamy…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >