Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem
Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
- Z kiełbas wyciskamy mięso do miski (skóry wyrzucamy)
- Dodajemy mięso, cebulę z czosnkiem, przyprawy (koper) oraz jabłka (wcześniej odciśnięte z soku) i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i ponownie dokładnie mieszamy
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Arkusze ciasta kroimy wzdłuż na pół
- Następnie dzielimy farsz na porcję i nakładamy wzdłuż dłuższego brzegu połówki ciasta, drugi brzeg smarujemy jajem i zawijamy ciasto, tak aby zamknąć nadzienie w środku
- Zaklejamy brzegi i przecinamy ruloniki na pół
- Z każdym arkuszem ciasta postępujemy tak jak powyżej
- Gotowe krokiety kładziemy na blachę złączeniem do dołu i smarujemy z wierzchu jajem
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Krokiety podajemy z passatą (najlepiej jest ją podgrzać przed podaniem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krokietów.
Autor
Lista składników
- Jabłko (360 g)
- Kiełbasa surowa biała (300 g)
- Wieprzowina mięso mielone (200 g)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Passata pomidorowa (120 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Koper (ziele) suszony (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego
Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…
WIĘCEJ >Azjatycka sałatka z sosem satay
Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe i smażymy cały czas mieszając do momentu, aż…
WIĘCEJ >Skórki z owoców jagodowych
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 95 st. C Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Masę rozdzielamy na dwie blachy i równomiernie rozprowadzamy Blachy wkładamy…
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami
Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…
WIĘCEJ >