fbpx
logo
Szukaj
open close

Meksykańskie krokiety z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca4e72940-cb4c-4be7-880a-2dde7c772e7a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Meksykańskie krokiety z kurczakiem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy 1/2 ilości tłuszczu oraz wodą
  • Następnie przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i przyprawy (kmin rzymski i chili), dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieję
  • Mięso wyciągamy z piekarnika, rozdrabniamy i dodajemy na patelnię
  • Na patelnię dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Zawartość patelni nakładamy na tortillę, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Krokiety posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Tortilla (280 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa z topinamburem

Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę Dodajemy oczyszczony topinambur Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ok. 20 – 25 min

WIĘCEJ >

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i oczyścić) i dodać do chorizo. Po 5 minutach dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać 1 szklanką…

WIĘCEJ >

Zapiekane purée z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ziemniaki odcedzamy i przenosimy…

WIĘCEJ >

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…

WIĘCEJ >