Meksykańskie krokiety z kurczakiem
Meksykańskie krokiety z kurczakiem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy 1/2 ilości tłuszczu oraz wodą
- Następnie przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory i przyprawy (kmin rzymski i chili), dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut, do momentu, aż sos lekko zgęstnieję
- Mięso wyciągamy z piekarnika, rozdrabniamy i dodajemy na patelnię
- Na patelnię dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
- Zawartość patelni nakładamy na tortillę, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Krokiety posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (450 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Tortilla (280 g)
- Ser żółty (200 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa jarzynowa z topinamburem
Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę Dodajemy oczyszczony topinambur Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ok. 20 – 25 min
WIĘCEJ >Żeberka z włoszczyzną i chorizo
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i oczyścić) i dodać do chorizo. Po 5 minutach dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać 1 szklanką…
WIĘCEJ >Zapiekane purée z ziemniaków
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ziemniaki odcedzamy i przenosimy…
WIĘCEJ >Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…
WIĘCEJ >