Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami
Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem
- Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy
- Kawałki królika posypujemy solą, pieprzem
- Rozgrzewamy na patelni / w brytfannie tłuszcz i wrzucamy mięso
- Smażymy z każdej strony po 4 min
- Dodajemy cebulę
- Zasmażamy 4 min
- Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy szałwię
- Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 1,5 godz.
- Co pół godziny obracamy mięso i dolewamy wodę żeby zawsze był taki sam poziom płynu
- W tym czasie gotujemy młodą kapustę
- Wystarczy przekroić na 4 części, wrzucić do garnka z wrzątkiem
- Dodać łyżeczkę soli
- Gotować 10-15 min
- Gdy królik już jest miękki nakładamy na talerze
- Obok kładziemy kapustę, którą posypujemy skwarkami i polewamy sosem jaki nam został w brytfannie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Kapusta biała (1100 g)
- Królik tuszka (500 g)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Woda (200 ml)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Szałwia (świeża) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb z cukinii
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach Dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy rozpuszczony tłuszcz Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę…
WIĘCEJ >Jaja sadzone na brokułach
Brokuły dzielimy na małe różyczki, gotujemy w garnku ok. 5 minut i odcedzamy Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka i dodajemy brokuły Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy…
WIĘCEJ >Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami i camembertem
Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…
WIĘCEJ >