fbpx
logo
Szukaj
open close

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb7ddedbc-ffc8-4ed3-ae41-126972761d3c-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem
  • Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy
  • Kawałki królika posypujemy solą, pieprzem
  • Rozgrzewamy na patelni / w brytfannie tłuszcz i wrzucamy mięso
  • Smażymy z każdej strony po 4 min
  • Dodajemy cebulę
  • Zasmażamy 4 min
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy szałwię
  • Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 1,5 godz.
  • Co pół godziny obracamy mięso i dolewamy wodę żeby zawsze był taki sam poziom płynu
  • W tym czasie gotujemy młodą kapustę
  • Wystarczy przekroić na 4 części, wrzucić do garnka z wrzątkiem
  • Dodać łyżeczkę soli
  • Gotować 10-15 min
  • Gdy królik już jest miękki nakładamy na talerze
  • Obok kładziemy kapustę, którą posypujemy skwarkami i polewamy sosem jaki nam został w brytfannie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Kapusta biała (1100 g)
  • Królik tuszka (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Woda (200 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Szałwia (świeża) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Comber z królika pieczony z warzywami

Comber nacieramy solą, polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy liście laurowe. Odstawiamy na noc do lodówki. Warzywa gotujemy na pół twardo (…)

WIĘCEJ >