Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami
Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem
- Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy
- Kawałki królika posypujemy solą, pieprzem
- Rozgrzewamy na patelni / w brytfannie tłuszcz i wrzucamy mięso
- Smażymy z każdej strony po 4 min
- Dodajemy cebulę
- Zasmażamy 4 min
- Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy szałwię
- Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 1,5 godz.
- Co pół godziny obracamy mięso i dolewamy wodę żeby zawsze był taki sam poziom płynu
- W tym czasie gotujemy młodą kapustę
- Wystarczy przekroić na 4 części, wrzucić do garnka z wrzątkiem
- Dodać łyżeczkę soli
- Gotować 10-15 min
- Gdy królik już jest miękki nakładamy na talerze
- Obok kładziemy kapustę, którą posypujemy skwarkami i polewamy sosem jaki nam został w brytfannie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Kapusta biała (1100 g)
- Królik tuszka (500 g)
- Cebula (210 g)
- Woda (200 ml)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Szałwia (świeża) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna
Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…
WIĘCEJ >Pasta brokułowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…
WIĘCEJ >Kaszotto grzybowe z pieczarkami
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą Wypłukaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą Kaszę gotujemy na półtwardo (przez około 10 minut lub wg wskazań na opakowaniu kaszy), a następnie ją odcedzamy Grzyby oczyszczamy i…
WIĘCEJ >