fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb7ddedbc-ffc8-4ed3-ae41-126972761d3c-1

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem
  • Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy
  • Kawałki królika posypujemy solą, pieprzem
  • Rozgrzewamy na patelni / w brytfannie tłuszcz i wrzucamy mięso
  • Smażymy z każdej strony po 4 min
  • Dodajemy cebulę
  • Zasmażamy 4 min
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy szałwię
  • Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 1,5 godz.
  • Co pół godziny obracamy mięso i dolewamy wodę żeby zawsze był taki sam poziom płynu
  • W tym czasie gotujemy młodą kapustę
  • Wystarczy przekroić na 4 części, wrzucić do garnka z wrzątkiem
  • Dodać łyżeczkę soli
  • Gotować 10-15 min
  • Gdy królik już jest miękki nakładamy na talerze
  • Obok kładziemy kapustę, którą posypujemy skwarkami i polewamy sosem jaki nam został w brytfannie

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie spożywamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Powyżej znajduje się pomysł na przyrządzenie królika w równie smaczny sposób – koniecznie go wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Trudny

Lista składników

  • ½ królika (ok. 425 g)
  • 2½ cebule (150 g)
  • ½ młodej kapusty (1100 g)
  • 1 łyżka skwarków ze smalcu (15 g)
  • 2 gałązki szałwii (ok. 5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia - duża
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >