logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb7ddedbc-ffc8-4ed3-ae41-126972761d3c

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb7ddedbc-ffc8-4ed3-ae41-126972761d3c

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem
  • Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy
  • Kawałki królika posypujemy solą, pieprzem
  • Rozgrzewamy na patelni / w brytfannie tłuszcz i wrzucamy mięso
  • Smażymy z każdej strony po 4 min
  • Dodajemy cebulę
  • Zasmażamy 4 min
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy szałwię
  • Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 1,5 godz.
  • Co pół godziny obracamy mięso i dolewamy wodę żeby zawsze był taki sam poziom płynu
  • W tym czasie gotujemy młodą kapustę
  • Wystarczy przekroić na 4 części, wrzucić do garnka z wrzątkiem
  • Dodać łyżeczkę soli
  • Gotować 10-15 min
  • Gdy królik już jest miękki nakładamy na talerze
  • Obok kładziemy kapustę, którą posypujemy skwarkami i polewamy sosem jaki nam został w brytfannie

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Trudny

Lista składników

  • 1 królik
  • 3 cebule
  • 1 młoda kapusta
  • 2 łyżki skwarek ze smalcu
  • 4 gałązki szałwii
  • 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia - duża
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka (…)

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w (…)

WIĘCEJ >

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka (…)

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl