fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb7ddedbc-ffc8-4ed3-ae41-126972761d3c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem
  • Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy
  • Kawałki królika posypujemy solą, pieprzem
  • Rozgrzewamy na patelni / w brytfannie tłuszcz i wrzucamy mięso
  • Smażymy z każdej strony po 4 min
  • Dodajemy cebulę
  • Zasmażamy 4 min
  • Wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy szałwię
  • Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 1,5 godz.
  • Co pół godziny obracamy mięso i dolewamy wodę żeby zawsze był taki sam poziom płynu
  • W tym czasie gotujemy młodą kapustę
  • Wystarczy przekroić na 4 części, wrzucić do garnka z wrzątkiem
  • Dodać łyżeczkę soli
  • Gotować 10-15 min
  • Gdy królik już jest miękki nakładamy na talerze
  • Obok kładziemy kapustę, którą posypujemy skwarkami i polewamy sosem jaki nam został w brytfannie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Kapusta biała (1100 g)
  • Królik tuszka (500 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Woda (200 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Szałwia (świeża) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałatach Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości i położyć na sałatach Dodać…

WIĘCEJ >

Jajka zapiekane w awokado

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Ryż zapiekany z truskawkami

Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu. Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz…

WIĘCEJ >

Cukinia zapiekana z boczkiem

Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…

WIĘCEJ >