fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kulki mięsne w stylu japońskim

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-255
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kulki mięsne w stylu japońskim

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem drobno siekamy
  • Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Kapustę drobno kroimy
  • Do blendera wkładamy mięso, białko, mąkę, czosnek, połowę cebuli oraz połowę imbiru i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy drugą połowę cebuli oraz imbiru i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy bulion i wodę, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień
  • Z masy mielonej formujemy kulki o ok. 3 cm średnicy, delikatnie wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • Dodajemy kapustę i całość gotujemy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kulkami mięsnymi.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1250 ml)
  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Kapusta pak choi (220 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Jajo białko (31 g)
  • Sos sojowy (30 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżowa głowa bałwana

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…

WIĘCEJ >

Kurczak z patelni z grochem cukrowym

Mięso kroimy na kawałki Do miski wsypujemy przyprawy (curry i garam masala), dodajemy sos sojowy oraz tłuszcz (olej sezamowy) i całość dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki i przenosimy na blachę Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowa z serem

Kalafior dzielimy na różyczki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią) Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy…

WIĘCEJ >