fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti z kulkami mięsnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52ca8f84-0833-445e-bf02-de086e245e70
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Przygotowanie

  • Do miski wkładamy mięso i rozgniatamy widelcem
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem dodajemy bułkę tartą, żółtko oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie wilgotnymi dłoniami formujemy z masy mielonej kulki
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy kulki mięsne i smażymy przez ok. 3-5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumienią)
  • Następnie ściągamy kulki z patelni i odkładamy na talerz
  • Z patelni wylewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy marchew z cebulą i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i przecier, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Wrzucamy z powrotem kulki mięsne i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy makaron, a na wierzch kulki mięsne z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Spaghetti możesz opcjonalnie posypać tartym serem oraz udekorować zieleniną np. bazylią.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Spaghetti (300 g)
  • Woda (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Ser Parmezan (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Migdałowe pączusie

Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru

Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki.  Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…

WIĘCEJ >

Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku) Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są…

WIĘCEJ >

Pieczony łosoś z warzywami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Pomidorki kroimy na pół Do naczynia wkładamy rybę, a pomiędzy filetami układamy pomidorki Rybę i pomidorki skrapiamy sokiem z cytryny oraz tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >