fbpx
logo
Szukaj
open close

Spaghetti z kulkami mięsnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52ca8f84-0833-445e-bf02-de086e245e70
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Przygotowanie

  • Do miski wkładamy mięso i rozgniatamy widelcem
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem dodajemy bułkę tartą, żółtko oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie wilgotnymi dłoniami formujemy z masy mielonej kulki
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy kulki mięsne i smażymy przez ok. 3-5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumienią)
  • Następnie ściągamy kulki z patelni i odkładamy na talerz
  • Z patelni wylewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy marchew z cebulą i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i przecier, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Wrzucamy z powrotem kulki mięsne i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy makaron, a na wierzch kulki mięsne z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Spaghetti możesz opcjonalnie posypać tartym serem oraz udekorować zieleniną np. bazylią.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Spaghetti (300 g)
  • Woda (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Ser Parmezan (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasteczka jaglane

Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do miski Dodajemy mąkę sojową oraz wodę (3/5 ilości wody) i mieszamy Tłuszcz ucieramy na puszysty…

WIĘCEJ >

Polędwica wieprzowa z miodem

Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia,…

WIĘCEJ >

Wieprzowina w sosie żurawinowym

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do rondla Dolewamy wodę, dodajemy żurawinę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odkładamy Mięso…

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >