Spaghetti z kulkami mięsnymi
Spaghetti z kulkami mięsnymi
Przygotowanie
- Do miski wkładamy mięso i rozgniatamy widelcem
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
- Do miski z mięsem dodajemy bułkę tartą, żółtko oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie wilgotnymi dłoniami formujemy z masy mielonej kulki
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy kulki mięsne i smażymy przez ok. 3-5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumienią)
- Następnie ściągamy kulki z patelni i odkładamy na talerz
- Z patelni wylewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy marchew z cebulą i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory i przecier, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
- Wrzucamy z powrotem kulki mięsne i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy makaron, a na wierzch kulki mięsne z sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.
Spaghetti możesz opcjonalnie posypać tartym serem oraz udekorować zieleniną np. bazylią.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Makaron Spaghetti (300 g)
- Woda (150 ml)
- Cebula (105 g)
- Marchew (100 g)
- Bułka tarta (50 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Ser Parmezan (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Falafele z miętowym dipem
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy ją, wyciskając jak najwięcej wody Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy z warzywami
Do miski wlewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok….
WIĘCEJ >Brzoskwinie z kruszonką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem Owoce kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie każdą połówkę kroimy na 3-4 cząstki Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, sok…
WIĘCEJ >Zapiekanka z dynią i kiełbasą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…
WIĘCEJ >