fbpx
logo
Szukaj
open close

Spaghetti z kulkami mięsnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52ca8f84-0833-445e-bf02-de086e245e70
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Przygotowanie

  • Do miski wkładamy mięso i rozgniatamy widelcem
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem dodajemy bułkę tartą, żółtko oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie wilgotnymi dłoniami formujemy z masy mielonej kulki
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy kulki mięsne i smażymy przez ok. 3-5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż się zarumienią)
  • Następnie ściągamy kulki z patelni i odkładamy na talerz
  • Z patelni wylewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy marchew z cebulą i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i przecier, dolewamy wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Wrzucamy z powrotem kulki mięsne i gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy makaron, a na wierzch kulki mięsne z sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia spaghetti.

Spaghetti możesz opcjonalnie posypać tartym serem oraz udekorować zieleniną np. bazylią.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Spaghetti (300 g)
  • Woda (150 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Ser Parmezan (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Falafele z miętowym dipem

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy ją, wyciskając jak najwięcej wody Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z warzywami

Do miski wlewamy sos, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok….

WIĘCEJ >

Brzoskwinie z kruszonką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem Owoce kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie każdą połówkę kroimy na 3-4 cząstki Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, sok…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…

WIĘCEJ >