Spaghetti gryczane z oliwą, pomidorami i rukolą
Spaghetti gryczane z oliwą, pomidorami i rukolą
Przygotowanie
- Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Pomidorki kroimy na pół
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
- Wrzucamy makaron i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidorki, rukolę oraz przyprawy, całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych spaghetti.
Autor
Lista składników
- Makaron gryczany (bez jajeczny) (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Rukola (40 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wolnowarzona karkówka z bakłażanem
Mięso posypujemy przyprawami, wkładamy do wolnowaru i podlewamy odrobiną wody Wolnowar ustawiamy na czas 6 godz., na opcję „low” Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bakłażana…
WIĘCEJ >Warzywa z cytrynową posypką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Cukinię kroimy w plastry Ze szparagów odcinamy końcówki Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)…
WIĘCEJ >Trójkolorowa sałatka włoska
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papierze układamy plastry szynki, smarujemy 1/3 ilości tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut Po tym czasie obracamy plastry szynki…
WIĘCEJ >Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…
WIĘCEJ >