fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti Konjac z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti Konjac z krewetkami

Przygotowanie

  • Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą
  • Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą”
  • W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę
  • Krewetki wkładamy do ciepłej wody i po chwili obieramy z pancerza i usuwamy/wycinamy przewód pokarmowy na grzbiecie
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki, podsmażamy 2 min, obracamy na drugą stronę
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Po 2-3 min dodajemy pomidory
  • Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 3 min
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy makaron
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym ogniu przez 3 min

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Dopasuj składniki przepisu do Twojej diety i towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach poszukaj inspiracji na inne wykorzystanie makaronu konjac.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 opakowanie makaronu Konjac (200 g)
  • 7 mrożonych lub świeżych tygrysich krewetek (84 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (ok. 5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…

WIĘCEJ >

Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…

WIĘCEJ >

Ślliwki

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki

WIĘCEJ >