fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti Konjac z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz30-3-3

Spaghetti Konjac z krewetkami

Przygotowanie

  • Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą
  • Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą”
  • W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę
  • Krewetki wkładamy do ciepłej wody i po chwili obieramy z pancerza i usuwamy/wycinamy przewód pokarmowy na grzbiecie
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki, podsmażamy 2 min, obracamy na drugą stronę
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Po 2-3 min dodajemy pomidory
  • Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 3 min
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy makaron
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym ogniu przez 3 min

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

Dopasuj składniki przepisu do Twojej diety i towarzyszących nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach poszukaj inspiracji na inne wykorzystanie makaronu konjac.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 opakowanie makaronu Konjac (200 g)
  • 7 mrożonych lub świeżych tygrysich krewetek (84 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (ok. 5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…

WIĘCEJ >

Kurczak na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Szaszłyk z kurczaka na batatach

Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…

WIĘCEJ >