Spaghetti Konjac z krewetkami
Spaghetti Konjac z krewetkami
Przygotowanie
- Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą
- Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą”
- W tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę
- Krewetki wkładamy do ciepłej wody i po chwili obieramy z pancerza i usuwamy/wycinamy przewód pokarmowy na grzbiecie
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy krewetki, podsmażamy 2 min, obracamy na drugą stronę
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Po 2-3 min dodajemy pomidory
- Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 3 min
- Wyciskamy sok z cytryny
- Dodajemy makaron
- Dodajemy posiekaną pietruszkę
- Mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym ogniu przez 3 min
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.
Dopasuj składniki przepisu do Twojej diety i towarzyszących nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach poszukaj inspiracji na inne wykorzystanie makaronu konjac.
Autor
Lista składników
- 1 opakowanie makaronu Konjac (200 g)
- 7 mrożonych lub świeżych tygrysich krewetek (84 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (ok. 5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- ½ cytryny (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka gryczana z makrelą
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…
WIĘCEJ >Pieczony udziec jagnięcy z miętową salsą
Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. W moździerzu rozcieramy drobno posiekane dwa ząbki czosnku, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu i sól. W przypadku braku moździerza, można w zwykłej misce…
WIĘCEJ >