fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73fda393-fed3-4445-9ae5-b33b30f68544-1

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać
  • Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron
  • Boczek pociąć w kostkę
  • Cebulę i czosnek pociąć w kostkę
  • Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz
  • Dodajemy pokrojony boczek
  • Smażymy 2 minuty
  • Wrzucamy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy rosół/bulion
  • Dusimy 3 minuty
  • Dorzucamy makaron z warzyw
  • Podgrzewamy 2 minuty
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
  • Przekładamy na talerz
  • Na wierzchu kładziemy surowe żółtko 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz nie dodajemy żółtka. Boczek powinien być dobrej jakości (najlepiej samodzielnie uwędzony lub upieczony). Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na wykonanie spaghetti carbonara w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ pęczka szczypiorku (10 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 1 żółtko jaja kurzego (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego, oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marmolada z cebuli

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę   W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…

WIĘCEJ >

Granat

Granata kładziemy przeciętą stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >