Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem
Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać
- Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron
- Boczek pociąć w kostkę
- Cebulę i czosnek pociąć w kostkę
- Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz
- Dodajemy pokrojony boczek
- Smażymy 2 minuty
- Wrzucamy cebulę i czosnek
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy rosół/bulion
- Dusimy 3 minuty
- Dorzucamy makaron z warzyw
- Podgrzewamy 2 minuty
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
- Przekładamy na talerz
- Na wierzchu kładziemy surowe żółtko
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz nie dodajemy żółtka. Boczek powinien być dobrej jakości (najlepiej samodzielnie uwędzony lub upieczony). Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.
Dopasuj wszystkie składniki przepisu do aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na wykonanie spaghetti carbonara w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- ½ cukinii (150 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ¼ pęczka szczypiorku (10 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- 1 żółtko jaja kurzego (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego, oleju kokosowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…
WIĘCEJ >Zupa rybna
Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…
WIĘCEJ >