fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73fda393-fed3-4445-9ae5-b33b30f68544-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać
  • Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron
  • Boczek pociąć w kostkę
  • Cebulę i czosnek pociąć w kostkę
  • Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz
  • Dodajemy pokrojony boczek
  • Smażymy 2 minuty
  • Wrzucamy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy rosół/bulion
  • Dusimy 3 minuty
  • Dorzucamy makaron z warzyw
  • Podgrzewamy 2 minuty
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
  • Przekładamy na talerz
  • Na wierzchu kładziemy surowe żółtko 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz nie dodajemy żółtka. Boczek powinien być dobrej jakości (najlepiej samodzielnie uwędzony lub upieczony). Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na wykonanie spaghetti carbonara w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ pęczka szczypiorku (10 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 1 żółtko jaja kurzego (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego, oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w dużą kostkę Pieczarki kroimy w pół W rondelku rozpuszczamy miód i zdejmujemy z ognia…

WIĘCEJ >

Pieczona świąteczna szynka

Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni…

WIĘCEJ >

Grasica z grillowanymi warzywami

Grasica Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą…

WIĘCEJ >