fbpx
logo
Szukaj
open close

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73fda393-fed3-4445-9ae5-b33b30f68544-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać
  • Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron
  • Boczek pociąć w kostkę
  • Cebulę i czosnek pociąć w kostkę
  • Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz
  • Dodajemy pokrojony boczek
  • Smażymy 2 minuty
  • Wrzucamy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy rosół/bulion
  • Dusimy 3 minuty
  • Dorzucamy makaron z warzyw
  • Podgrzewamy 2 minuty
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
  • Przekładamy na talerz
  • Na wierzchu kładziemy surowe żółtko 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie używamy pieprzu czarnego oraz nie dodajemy żółtka. Boczek powinien być dobrej jakości (najlepiej samodzielnie uwędzony lub upieczony). Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na wykonanie spaghetti carbonara w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chłodnik truskawkowy

Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…

WIĘCEJ >

Parówki zapiekane w cieście

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką, wodą, solą i oregano. Parówki kroimy na mniejsze kawałki i układamy w małym naczyniu żaroodpornym. Naczynie dopełniamy ciastem. Po 30 minutach jest gotowe.

WIĘCEJ >

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z gotowanym łososiem

Łososia myjemy, suszymy i solimy Układamy na wkładce do gotowania na parze i gotujemy przez około 15 minut W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafiora do miękkości i odcedzamy Sałatę targamy, ogórka kroimy, dodajemy gotowanego…

WIĘCEJ >