fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73fda393-fed3-4445-9ae5-b33b30f68544-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać
  • Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron
  • Boczek pociąć w kostkę
  • Cebulę i czosnek pociąć w kostkę
  • Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz
  • Dodajemy pokrojony boczek
  • Smażymy 2 minuty
  • Wrzucamy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy rosół/bulion
  • Dusimy 3 minuty
  • Dorzucamy makaron z warzyw
  • Podgrzewamy 2 minuty
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem
  • Przekładamy na talerz
  • Na wierzchu kładziemy surowe żółtko 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie używamy pieprzu czarnego oraz nie dodajemy żółtka. Boczek powinien być dobrej jakości (najlepiej samodzielnie uwędzony lub upieczony). Więcej informacji na ten temat znajduje się w zakładce „Dieta”.

Dopasuj wszystkie składniki przepisu do aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się pomysły na wykonanie spaghetti carbonara w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielona zupa

Szpinak i rukolę gotujemy w wodzie przez 10 minut Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i przyprawy Całość blendujemy Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia Jeżeli chcemy zagęścić zupę, dodajemy oddzielone wcześniej od…

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką

Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…

WIĘCEJ >

Sałatka gryczana z dzikiem

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…

WIĘCEJ >

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >