fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagowa carbonara

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c757d885f-8557-4aa1-aeef-f9d92b760006

Szparagowa carbonara

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min
  • Dodajemy mleko kokosowe
  • Kroimy szparagi na 2 – 3 cm kawałki
  • Gotujemy 2 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy makaron warzywny, mieszamy
  • Nakładamy w głęboki talerz
  • Kładziemy na wierzchu żółtko 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do Twojego aktualnego planu żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Możesz także przyrządzić szparagi z warzywnym spaghetti (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kalarepa (165 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 200 g ugotowanych szparagów (lub ze słoika)
  • 100 g boczku
  • 100 ml mleka kokosowego
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 surowe żółtko jaja kurzego (20 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z dyni i mięsa

Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki Por i cebulę…

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…

WIĘCEJ >