Szparagowa carbonara
Szparagowa carbonara
Przygotowanie
- Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Boczek kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min
- Dodajemy mleko kokosowe
- Kroimy szparagi na 2 – 3 cm kawałki
- Gotujemy 2 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy makaron warzywny, mieszamy
- Nakładamy w głęboki talerz
- Kładziemy na wierzchu żółtko
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Szparag (200 g)
- Kalarepa (165 g)
- Boczek wieprzowy (surowy) (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Jajo żółtko (20 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy łososia, skrapiamy go tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >Pierś z gęsi duszona w jabłkach z zasmażanym topinamburem i dynią
Piersi z gęsi położyć na desce skórą do góry. Ostrym nożem naciąć skórę w kratkę. Cebulę obrać i pokroić. Jabłka pokroić w plastry, gniazdo nasienne wyrzucić. Gruszkę pokroić w plastry lub cząstki. Rozgrzać patelnią. Na suchą,…
WIĘCEJ >Krem z jarmużu
Jarmuż umieszczamy w garnku Dodajemy dwie szklanki wody Podgrzewamy Dusimy przez 10 minut Dodajemy przyprawy, ser i masło i gotujemy przez kolejne 10 minut Gorącą zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i podajemy
WIĘCEJ >Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami
Kotlety z dzika: Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie) Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną…
WIĘCEJ >