Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym
Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym
Przygotowanie
- Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy grzyby
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy pół szklanki ziemnej wody z kranu
- Gotujemy 10 min na małym ogniu
- Ziemniaka wrzucamy do rosołu/wywaru i miksujemy blenderem
- Zmiksowane dolewamy do grzybów
- Gotujemy 5 min na małym ogniu
- Dodajemy makaron z kalarepy i wyłączamy gaz
- Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia makaronów warzywnych.
Autor
Lista składników
- Kalarepa (165 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Borowik (świeży) (100 g)
- Podgrzybek (świeży) (100 g)
- Woda (100 ml)
- Ziemniak (75 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem kokosowym
Komosę ryżową zagotowujemy w małej ilości mleka (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy
WIĘCEJ >Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >Placki z batatów
Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…
WIĘCEJ >