Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym
Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym
Przygotowanie
- Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
- Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy grzyby
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy pół szklanki ziemnej wody z kranu
- Gotujemy 10 min na małym ogniu
- Ziemniaka wrzucamy do rosołu/wywaru i miksujemy blenderem
- Zmiksowane dolewamy do grzybów
- Gotujemy 5 min na małym ogniu
- Dodajemy makaron z kalarepy i wyłączamy gaz
- Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie, w tym nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Jeśli nie mamy narzędzia do makaronu z warzyw – używamy noża. Kroimy warzywo w plastry, a następnie plastry w cienkie paski przypominające makaron.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie równie smacznych warzywnych makaronów.
Autor
Lista składników
- 1 kalarepa (165 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 100 g borowików
- 100 g podgrzybków
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- 1 mały, ugotowany ziemniak (85 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Purée z dyni
Przekroić dynię na pół i usunąć z niej nasiona Następnie taką dynię piec w temperaturze 170-200°C przez około 45 minut, aby można było łatwo wbić w nią nóż lub widelec Po ostudzeniu wybrać miąższ Jeżeli miąższ…
WIĘCEJ >Galaretka truskawkowa
Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku, Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia Jeżeli żelatyna…
WIĘCEJ >Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej
Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…
WIĘCEJ >Makaron z warzywami
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Mięso kroimy w paski i podsmażamy na maśle Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut. Co jakiś czas możemy podlać odrobiną wody Dodajemy ugotowany…
WIĘCEJ >