fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-3-6

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Przygotowanie

  • Pierś drobiową kroimy na kilka pasków
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty
  • Dodajemy pokrojoną cebulę
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy rosół, musztardę, miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie robimy makaron z cukinii
  • Trzemy cukinię na tarce spiralnej lub kroimy nożem wzdłuż na plastry a następnie plastry na cienkie makaronowe nitki
  • Do gorącego sosu dorzucamy makaron
  • Mieszamy, podgrzewamy minutę – dwie 

Rady dietetyka

Jeśli jesteś na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie dodawaj musztardy oraz pieprzu. Możesz wtedy masło zastąpić smalcem gęsim.

Uwagi

Przepisy na bazę do zup – buliony znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Możesz również podlać potrawę wodą zamiast bulionu/rosołu. W przepisach powiązanych są również przepisy na inne makarony roślinne.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy (5 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…

WIĘCEJ >

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >