fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-3-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Przygotowanie

  • Pierś drobiową kroimy na kilka pasków
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty
  • Dodajemy pokrojoną cebulę
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy rosół, musztardę, miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie robimy makaron z cukinii
  • Trzemy cukinię na tarce spiralnej lub kroimy nożem wzdłuż na plastry a następnie plastry na cienkie makaronowe nitki
  • Do gorącego sosu dorzucamy makaron
  • Mieszamy, podgrzewamy minutę – dwie 

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj musztardy oraz pieprzu czarnego.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje bulionów, które służą jako bazy do zup.

Do sporządzenia tej potrawy możesz użyć dowolnego mięsa drobiowego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Indyk pierś (300 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka paleo z nasionami

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Czekoladowa komosanka

Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….

WIĘCEJ >