fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Przygotowanie

  • Pierś drobiową kroimy na kilka pasków
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty
  • Dodajemy pokrojoną cebulę
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy rosół, musztardę, miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie robimy makaron z cukinii
  • Trzemy cukinię na tarce spiralnej lub kroimy nożem wzdłuż na plastry a następnie plastry na cienkie makaronowe nitki
  • Do gorącego sosu dorzucamy makaron
  • Mieszamy, podgrzewamy minutę – dwie 

Rady dietetyka

Jeśli jesteś na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie dodawaj musztardy oraz pieprzu. Możesz wtedy masło zastąpić smalcem gęsim.

Uwagi

Przepisy na bazę do zup – buliony znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Możesz również podlać potrawę wodą zamiast bulionu/rosołu. W przepisach powiązanych są również przepisy na inne makarony roślinne.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy (5 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (15 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >