logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-3-5

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-3-5

Przygotowanie

  • Pierś drobiową kroimy na kilka pasków
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty
  • Dodajemy pokrojoną cebulę
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy rosół, musztardę, miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie robimy makaron z cukinii
  • Trzemy cukinię na tarce spiralnej lub kroimy nożem wzdłuż na plastry a następnie plastry na cienkie makaronowe nitki
  • Do gorącego sosu dorzucamy makaron
  • Mieszamy, podgrzewamy minutę – dwie 

Rady dietetyka

Jeśli jesteś na diecie AIP (protokół autoimmunologiczny) nie dodawaj musztardy oraz pieprzu. Możesz wtedy masło zastąpić smalcem gęsim.

Uwagi

Przepisy na rosół znajdziesz w przepisach powiązanych. Możesz też podlać potrawę wodę zamiast bulionu/rosołu.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka
  • ½ cebuli
  • ½ szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 cukinia
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego, lub smalcu, lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie (…)

WIĘCEJ >

Rosół z sarny z żółtkiem

Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę (…)

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (…)

WIĘCEJ >

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl