fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Przygotowanie

  • Pierś drobiową kroimy na kilka pasków
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu
  • Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty
  • Dodajemy pokrojoną cebulę
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy rosół, musztardę, miód
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy na małym ogniu 10 min
  • W tym czasie robimy makaron z cukinii
  • Trzemy cukinię na tarce spiralnej lub kroimy nożem wzdłuż na plastry a następnie plastry na cienkie makaronowe nitki
  • Do gorącego sosu dorzucamy makaron
  • Mieszamy, podgrzewamy minutę – dwie 

Rady dietetyka

Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj musztardy oraz pieprzu czarnego.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje bulionów, które służą jako bazy do zup.

Do sporządzenia tej potrawy możesz użyć dowolnego mięsa drobiowego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Indyk pierś (300 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…

WIĘCEJ >

Frytki z pietruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…

WIĘCEJ >

Sałatka waldorf

Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany,…

WIĘCEJ >