Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii
Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii
Przygotowanie
- Pierś drobiową kroimy na kilka pasków
- Cebulę kroimy w piórka
- Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu
- Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty
- Dodajemy pokrojoną cebulę
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy rosół, musztardę, miód
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dusimy na małym ogniu 10 min
- W tym czasie robimy makaron z cukinii
- Trzemy cukinię na tarce spiralnej lub kroimy nożem wzdłuż na plastry a następnie plastry na cienkie makaronowe nitki
- Do gorącego sosu dorzucamy makaron
- Mieszamy, podgrzewamy minutę – dwie
Rady dietetyka
Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj musztardy oraz pieprzu czarnego.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje bulionów, które służą jako bazy do zup.
Do sporządzenia tej potrawy możesz użyć dowolnego mięsa drobiowego.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Indyk pierś (300 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Musztarda (20 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka paleo z nasionami
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…
WIĘCEJ >Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >Czekoladowa komosanka
Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…
WIĘCEJ >Faszerowane pomidory ze szpinakiem
Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….
WIĘCEJ >