Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie)
- Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron
- Rydze oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Dodajemy rydze, zasmażamy 3-4 min mieszając, co jakiś czas
- Dorzucamy cebulę i czosnek
- Mieszamy, zasmażamy
- Dodajemy rosół/bulion
- Gotujemy 2 – 3 min
- Dodajemy makarony z kalarepy i rzepy, mieszamy
- Próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy dodawać pieprzu do potraw.
Uwagi
Po nałożeniu na talerz można na wierzchu położyć surowe żółtko, podczas jedzenia przekłuwamy żółtko widelcem i mieszamy makaron z żółtkiem
Świeże rydze wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy z piasku i igieł
Wyjmujemy na sito, odcedzamy z wody, a następnie przenosimy na papierowy ręcznik, tak by papier wchłonął wodę z grzybów.
Jeśli mamy mrożone grzyby – najlepiej jest je wyjąć je kilka godz. wcześniej z zamrażarki w celu odtajenia.
Autor
Lista składników
- 1 czarna rzepa (170 g)
- 1 kalarepa (165 g)
- 1 cebula (100 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 200 g rydzów
- ½ szklanki bulionu kostnego (125 ml)
- 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu gęsiego (30 g)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej
Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony Do naczynia, w…
WIĘCEJ >Zupa krem z cukinii
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >