fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz4-4-3

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie)
  • Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron
  • Rydze oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy rydze, zasmażamy 3-4 min mieszając, co jakiś czas
  • Dorzucamy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy
  • Dodajemy rosół/bulion
  • Gotujemy 2 – 3 min
  • Dodajemy makarony z kalarepy i rzepy, mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Na protokole autoimmunologicznym nie należy używać pieprzu.

Uwagi

Po nałożeniu na talerz można na wierzchu położyć surowe żółtko, podczas jedzenia przekłuwamy żółtko widelcem i mieszamy makaron z żółtkiem
Świeże rydze wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy z piasku i igieł
Wyjmujemy na sito, odcedzamy z wody a następnie przekładamy na papierowy ręcznik, żeby papier wciągnął wodę z grzybów
Jeśli mamy mrożone grzyby, to najlepiej wyjąć je kilka godzin wcześniej z zamrażarki, żeby same w temp. pokojowej odtajały

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 czarna rzepa
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula (100 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 200 g rydzów
  • ½ szklanki bulionu kostnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Włączamy piekarnik na 180 stopni Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika Patyczkiem od szaszłyka (…)

WIĘCEJ >

Żeberka z włoszczyzną i chorizo

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i (…)

WIĘCEJ >

Grillowana dynia z kiełbasą

Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl