fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz4-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie)
  • Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron
  • Rydze oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy rydze, zasmażamy 3-4 min mieszając, co jakiś czas
  • Dorzucamy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy
  • Dodajemy rosół/bulion
  • Gotujemy 2 – 3 min
  • Dodajemy makarony z kalarepy i rzepy, mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Rydz (świeży) (200 g)
  • Rzepa czarna (170 g)
  • Kalarepa (165 g)
  • Bulion kostny (125 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z indykiem

Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i obranym na ‘makaron warzywny’ ogórkiem (można również pokroić w zwykłe…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Szparagi z cykorią glazurowane miodem

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy Dodajemy szparagi pokrojone na 4 części każdy Dodajemy cykorię Smażymy po 2 min z każdej strony Dodajemy miód Wlewamy ¼ szklanki wody…

WIĘCEJ >