logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz4-4

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz4-4

Przygotowanie

  • Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie)
  • Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron
  • Rydze oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy rydze, zasmażamy 3-4 min mieszając, co jakiś czas
  • Dorzucamy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy
  • Dodajemy bulion
  • Gotujemy 2 – 3 min
  • Dodajemy makarony z kalarepy i rzepy, mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy

Uwagi

Świeże rydze wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy z piasku i igieł
Wyjmujemy na sito, odcedzamy z wody a następnie przekładamy na papierowy ręcznik, żeby papier wciągnął wodę z grzybów
Jeśli mamy mrożone grzyby, to najlepiej wyjąć je kilka godzin wcześniej z zamrażarki, żeby same w temp. pokojowej odtajały

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 czarna rzepa
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g rydzów
  • ½ szklanki bulionu jarskiego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

Obieramy czosnek i kroimy w kostkę Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście Cukinię kroimy w plastry Paprykę kroimy w kwadraty (…)

WIĘCEJ >

Kluski śląskie z boczkiem

Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. (…)

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl