fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz4-4-2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Przygotowanie

  • Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie)
  • Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron
  • Rydze oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy rydze, zasmażamy 3-4 min mieszając, co jakiś czas
  • Dorzucamy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy
  • Dodajemy bulion
  • Gotujemy 2 – 3 min
  • Dodajemy makarony z kalarepy i rzepy, mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Rydz (świeży) (200 g)
  • Rzepa czarna (170 g)
  • Kalarepa (165 g)
  • Bulion jarski (125 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb ze smalcem i skwarkami

Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….

WIĘCEJ >

Risotto bez ryżu

Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >

Krem jarzynowy z wędzonym łososiem

Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…

WIĘCEJ >