fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz4-4-2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Przygotowanie

  • Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie)
  • Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron
  • Rydze oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Dodajemy rydze, zasmażamy 3-4 min mieszając, co jakiś czas
  • Dorzucamy cebulę i czosnek
  • Mieszamy, zasmażamy
  • Dodajemy bulion
  • Gotujemy 2 – 3 min
  • Dodajemy makarony z kalarepy i rzepy, mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Rydz (świeży) (200 g)
  • Rzepa czarna (170 g)
  • Kalarepa (165 g)
  • Bulion jarski (125 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Spiromat - tarka spiralna do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem brokułowy (wegański / wegetariański)

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Kefir jogurtowy

Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem (z bulionem mięsnym)

Łososia kroimy w paski Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Marchewkę, pietruszkę i cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy warzywa wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >