Makaron z batatów z sosem brokułowym
Makaron z batatów z sosem brokułowym
Przygotowanie
- Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym.
- Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku.
- Makaron zalać gorącą (80 stopni) wodą i odstawić na 15 minut. W osobnym garnku zagotować wodę z łyżką soli, wrzucić makaron. Powinno się go gotować dosłownie 1-2 minuty.
- Makaron wymieszać z sosem i oliwą, spróbować, czy nie wymaga dosolenia
- Można posypać posiekaną natką pietruszki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Autor
Lista składników
- 1 paczka makaronu z batatów (350 g)
- 4 różyczki brokuła (100 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 1 plaster imbiru (1 g)
- 3 plastry chrzanu (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż
WIĘCEJ >Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą
Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda Posolić, popieprzyć Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony…
WIĘCEJ >Tatar z dorsza
Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…
WIĘCEJ >Bulion jarski
Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…
WIĘCEJ >