fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z batatów z sosem brokułowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8bd49054-7b11-4e2d-aa2a-74acccc1bb07

Makaron z batatów z sosem brokułowym

Przygotowanie

  • Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym.
  • Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku.
  • Makaron zalać gorącą (80 stopni) wodą i odstawić na 15 minut. W osobnym garnku zagotować wodę z łyżką soli, wrzucić makaron. Powinno się go gotować dosłownie 1-2 minuty.
  • Makaron wymieszać z sosem i oliwą, spróbować, czy nie wymaga dosolenia
  • Można posypać posiekaną natką pietruszki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 paczka makaronu z batatów (350 g)
  • 4 różyczki brokuła (100 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 plaster imbiru (1 g)
  • 3 plastry chrzanu (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…

WIĘCEJ >

Szparagi z sezamem

Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >