fbpx
logo
Szukaj
open close

Kulki ryżowe ze szczypiorkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c990d8697-6e0a-4726-889f-14902c107b53
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kulki ryżowe ze szczypiorkiem

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu)
  • Szczypiorek drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • W osobnym rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy szczypiorek z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy skórkę z cytryny oraz ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż ziarna będą błyszczeć)
  • Następnie dolewamy stopniowo bulion (w porcjach po ok. pół szklanki), cały czas mieszając
  • Nim wlejemy następną porcję bulionu, czekamy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn
  • Dodajemy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość rondla przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Gdy ryż ostygnie – dolewamy do niego jajo i dokładnie mieszamy
  • Nabieramy po łyżce mieszanki i formujemy z niej kulki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy kulki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając, aż się zezłocą z każdej strony
  • Usmażone kulki odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek ryżowych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym

Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….

WIĘCEJ >

Pizza szpinakowa

Do blendera wybijamy jaja, dodajemy szpinak oraz przyprawy i całość blendujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj)

WIĘCEJ >

Motyl z parówki i ziemniaków

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie ziemniaka odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję i przenosimy na talerz Z sera wycinamy kawałki na kształt chmurek Ogórka kroimy w…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >