fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kulki ryżowe ze szczypiorkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c990d8697-6e0a-4726-889f-14902c107b53
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kulki ryżowe ze szczypiorkiem

Przygotowanie

  • Do rondla wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu)
  • Szczypiorek drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • W osobnym rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy szczypiorek z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy skórkę z cytryny oraz ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż ziarna będą błyszczeć)
  • Następnie dolewamy stopniowo bulion (w porcjach po ok. pół szklanki), cały czas mieszając
  • Nim wlejemy następną porcję bulionu, czekamy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn
  • Dodajemy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość rondla przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Gdy ryż ostygnie – dolewamy do niego jajo i dokładnie mieszamy
  • Nabieramy po łyżce mieszanki i formujemy z niej kulki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy kulki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając, aż się zezłocą z każdej strony
  • Usmażone kulki odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek ryżowych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >

Kulki mięsne

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dodajemy mięso, bułkę tartą, połowę passaty…

WIĘCEJ >

Fasolowy mix z boczkiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę Fasolę z puszki odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >