fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kulki ryżowe z szafranem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-296
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kulki ryżowe z szafranem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę (tymianek) drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy (szafran), stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4 minut
  • Dodajemy zieleninę oraz ryż i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Do ryżu dolewamy bulion, tak aby zakryć ryż i gotujemy do momentu wyparowania całego płynu, następnie dolewamy więcej bulionu i czekamy, aż większość płynu wyparuję
  • Po ok. 20 minutach gotowania ryż powinien być ugotowany, ale nadal lekko twardy w środku
  • Wyłączamy kuchenkę, a do garnka z ryżem dodajemy ser i dokładnie mieszamy
  • Ryż rozkładamy na blaszce i czekamy do całkowitego ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z ryżu formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i układamy na blaszce
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Wino białe wytrawne (200 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Mąka kukurydziana (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Szafran (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwica z dorsza na szpinaku

Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…

WIĘCEJ >

Gulasz z kurczaka i soi

Soję wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 6 godz. Po tym czasie odcedzamy soję i rozcieramy w palcach namoczone ziarna, aby usunąć z nich łuski Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do…

WIĘCEJ >

Roladki nadziewane krewetkami

Czosnek obieramy i drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Krewetki drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, aby uzyskać cieńsze filety Następnie każdy kawałek wkładamy w dwie warstwy folii i…

WIĘCEJ >