fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kulki ryżowe z szafranem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c87a7b6eb-e9b6-406d-8c11-47323f5d78bd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kulki ryżowe z szafranem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę (tymianek) drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy (szafran), stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4 minut
  • Dodajemy zieleninę oraz ryż i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Do ryżu dolewamy bulion, tak aby zakryć ryż i gotujemy do momentu wyparowania całego płynu, następnie dolewamy więcej bulionu i czekamy, aż większość płynu wyparuję
  • Po ok. 20 minutach gotowania ryż powinien być ugotowany, ale nadal lekko twardy w środku
  • Wyłączamy kuchenkę, a do garnka z ryżem dodajemy ser i dokładnie mieszamy
  • Ryż rozkładamy na blaszce i czekamy do całkowitego ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z ryżu formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i układamy na blaszce
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Wino białe wytrawne (200 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Mąka kukurydziana (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Szafran (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Racuchy z maślanką

Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski z jajem Do miski z jajem wlewamy maślankę i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Naleśniki z owocami

W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło) Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem…

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki)…

WIĘCEJ >

Filety z combra jagnięcego

Mięso kroimy na filety Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a…

WIĘCEJ >