Kulki ryżowe z szafranem
Kulki ryżowe z szafranem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę (tymianek) drobno siekamy
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do rondla wlewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy (szafran), stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4 minut
- Dodajemy zieleninę oraz ryż i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Do ryżu dolewamy bulion, tak aby zakryć ryż i gotujemy do momentu wyparowania całego płynu, następnie dolewamy więcej bulionu i czekamy, aż większość płynu wyparuję
- Po ok. 20 minutach gotowania ryż powinien być ugotowany, ale nadal lekko twardy w środku
- Wyłączamy kuchenkę, a do garnka z ryżem dodajemy ser i dokładnie mieszamy
- Ryż rozkładamy na blaszce i czekamy do całkowitego ostygnięcia
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Z ryżu formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i układamy na blaszce
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
- Ryż basmati (200 g)
- Mąka kukurydziana (150 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Masło (50 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Szafran (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym
Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…
WIĘCEJ >Kiszona marchewka
Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…
WIĘCEJ >Twarożek z ziołami
Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek) Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą) Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę,…
WIĘCEJ >Marchewka po marokańsku
Marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i cynamon), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Marchewki…
WIĘCEJ >