fbpx
logo
Szukaj
open close

Kulki ryżowe z szafranem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c87a7b6eb-e9b6-406d-8c11-47323f5d78bd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kulki ryżowe z szafranem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę (tymianek) drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy (szafran), stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4 minut
  • Dodajemy zieleninę oraz ryż i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Do ryżu dolewamy bulion, tak aby zakryć ryż i gotujemy do momentu wyparowania całego płynu, następnie dolewamy więcej bulionu i czekamy, aż większość płynu wyparuję
  • Po ok. 20 minutach gotowania ryż powinien być ugotowany, ale nadal lekko twardy w środku
  • Wyłączamy kuchenkę, a do garnka z ryżem dodajemy ser i dokładnie mieszamy
  • Ryż rozkładamy na blaszce i czekamy do całkowitego ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z ryżu formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i układamy na blaszce
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Wino białe wytrawne (200 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Mąka kukurydziana (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Szafran (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Twarożek z ziołami

Kokilki (najlepiej o pojemności 200 ml) wykładamy folią kuchenną (zostawiamy na tyle dużo folii na brzegach, aby móc nią później przykryć zawartość kokilek) Zieleninę drobno siekamy (poza rukolą) Do miski wkładamy ser (twaróg), kruszymy fetę,…

WIĘCEJ >

Marchewka po marokańsku

Marchewki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, kolendrę, paprykę słodką i cynamon), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Marchewki…

WIĘCEJ >