fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pomidorowy ryż gotowany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a588033-817e-404c-820c-bf9813ad9229

Pomidorowy ryż gotowany

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym.
  • Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż jest jeszcze twardy).
  • Wszystko gotujemy razem do miękkości ryżu. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wody jeśli potrzeba.
  • Gdy ryż jest ugotowany oraz nie pozostał nadmiar wody, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Podajemy.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym sposobie żywienia i towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Wypróbuj nasze inne propozycje ryżu z dodatkami – spójrz w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 75 g ryżu basmati
  • 1 duży pomidor malinowy (170 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego (15 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) kokosowo – bananowy z ananasem

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ, żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę, żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Sałatka z mango, granatem i awokado

Warzywa i owoce dokładnie myjemy Awokado, mango i ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski Dodajemy poszatkowany szczypiorek, porwaną sałatę oraz rukolę Posypujemy pestkami granatu Sok z limonki łączymy z oliwą, miodem i solą…

WIĘCEJ >

Smażony makaron imbirowo- czosnkowy

Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Cebulę i imbir drobno siekamy. Marchewkę myjemy i obieramy. Używając obieraczki, tworzymy z marchewki cienkie plastry przypominające makaron. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, imbir oraz…

WIĘCEJ >