Ryż w soczystym sosie
Ryż w soczystym sosie
Przygotowanie
- Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew i mieszamy jeszcze częściej. W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec gotowania nakładamy pokrywkę i odstawiamy.
- Kroimy cebulę, cukinię i bakłażana w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy cukinię i bakłażana i smażymy aż się zarumienią. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy i zostawiamy warzywa na małym ogniu do 10 minut, żeby dogotowały się w pomidorach.
- Do miseczki natłuszczonej np. oliwą, przekładamy porcję ryżu z soczewicą i uciskamy – taki kopczyk przekładamy na talerz. Następnie dookoła dodajemy sos z warzywami i posypujemy natką pietruszki.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.
Uwagi
Po zakończeniu gotowania ryżu warto zawinąć ten garnek w ręcznik i odstawić na kilka minut. Dzięki temu ryż zachowa ciepło i zrobi się lepki, co w tym daniu jest pożądane.
Autor
Lista składników
- 3/4 szklanki ryżu brązowego (135 g)
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej (90 g)
- 1 średnia marchewka (60 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 1 mały bakłażan (240 g)
- Pomidory (ok. 400 g)
- 1 szczypta wędzonej papryki (1 g)
- 1 szczypta ziół prowansalskich (1 g)
- 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chipsy z białej rzodkwi
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rzodkiewkę obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy z przyprawami. Wlewamy masło na talarki i dokładnie mieszamy obtaczając każdy plasterek rzodkiewki w przyprawach. Wykładamy talarki na papier…
WIĘCEJ >Smoothie jagodowo – bananowe
Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji
WIĘCEJ >Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >Porzeczki czarne lub czerwone
Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła
WIĘCEJ >