fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż w soczystym sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd11c8108-4b88-4373-a867-3145c171e955-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż w soczystym sosie

Przygotowanie

  • Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew i mieszamy jeszcze częściej. W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec gotowania nakładamy pokrywkę i odstawiamy.
  • Kroimy cebulę, cukinię i bakłażana w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy cukinię i bakłażana i smażymy aż się zarumienią. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy i zostawiamy warzywa na małym ogniu do 10 minut, żeby dogotowały się w pomidorach.
  • Do miseczki natłuszczonej np. oliwą, przekładamy porcję ryżu z soczewicą i uciskamy – taki kopczyk przekładamy na talerz. Następnie dookoła dodajemy sos z warzywami i posypujemy natką pietruszki.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

Po zakończeniu gotowania ryżu warto zawinąć ten garnek w ręcznik i odstawić na kilka minut. Dzięki temu ryż zachowa ciepło i zrobi się lepki, co w tym daniu jest pożądane.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3/4 szklanki ryżu brązowego (135 g)
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej (90 g)
  • 1 średnia marchewka (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 mały bakłażan (240 g)
  • Pomidory (ok. 400 g)
  • 1 szczypta wędzonej papryki (1 g)
  • 1 szczypta ziół prowansalskich (1 g)
  • 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Sałatka na ostro

Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…

WIĘCEJ >