fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż w soczystym sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd11c8108-4b88-4373-a867-3145c171e955-1

Ryż w soczystym sosie

Przygotowanie

  • Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew i mieszamy jeszcze częściej. W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec gotowania nakładamy pokrywkę i odstawiamy.
  • Kroimy cebulę, cukinię i bakłażana w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy cukinię i bakłażana i smażymy aż się zarumienią. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy i zostawiamy warzywa na małym ogniu do 10 minut, żeby dogotowały się w pomidorach.
  • Do miseczki natłuszczonej np. oliwą, przekładamy porcję ryżu z soczewicą i uciskamy – taki kopczyk przekładamy na talerz. Następnie dookoła dodajemy sos z warzywami i posypujemy natką pietruszki.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

Po zakończeniu gotowania ryżu warto zawinąć ten garnek w ręcznik i odstawić na kilka minut. Dzięki temu ryż zachowa ciepło i zrobi się lepki, co w tym daniu jest pożądane.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3/4 szklanki ryżu brązowego (135 g)
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej (90 g)
  • 1 średnia marchewka (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 mały bakłażan (240 g)
  • Pomidory (ok. 400 g)
  • 1 szczypta wędzonej papryki (1 g)
  • 1 szczypta ziół prowansalskich (1 g)
  • 2 gałązki posiekanej natki pietruszki (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >