fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż w soczystym sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd11c8108-4b88-4373-a867-3145c171e955-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż w soczystym sosie

Przygotowanie

  • Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew i mieszamy jeszcze częściej. W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec gotowania nakładamy pokrywkę i odstawiamy.
  • Kroimy cebulę, cukinię i bakłażana w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy cukinię i bakłażana i smażymy aż się zarumienią. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy i zostawiamy warzywa na małym ogniu do 10 minut, żeby dogotowały się w pomidorach.
  • Do miseczki natłuszczonej np. oliwą, przekładamy porcję ryżu z soczewicą i uciskamy – taki kopczyk przekładamy na talerz. Następnie dookoła dodajemy sos z warzywami i posypujemy natką pietruszki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Po zakończeniu gotowania ryżu warto zawinąć garnek w ręcznik i odstawić na kilka minut. Dzięki temu ryż zachowa ciepło i zrobi się lepki, co w tym daniu jest pożądane.

Autor

Maria Chuchla
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomidor (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Ryż brązowy (135 g)
  • Cebula (105 g)
  • Soczewica czerwona – ziarno (90 g)
  • Marchew (45 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Zioła prowansalskie (1 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >

Sałatka z rukolą i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Keto kulki kolorowe

Daktyle wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, żeby je przykryło Po 10 min odcedzamy wodę na sicie Bierzemy miskę, wlewamy do niej mleko kokosowe, dodajemy tłuszcz i daktyle Miksujemy blenderem Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę…

WIĘCEJ >