Ryż w soczystym sosie
Ryż w soczystym sosie
Przygotowanie
- Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew i mieszamy jeszcze częściej. W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec gotowania nakładamy pokrywkę i odstawiamy.
- Kroimy cebulę, cukinię i bakłażana w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy cukinię i bakłażana i smażymy aż się zarumienią. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy i zostawiamy warzywa na małym ogniu do 10 minut, żeby dogotowały się w pomidorach.
- Do miseczki natłuszczonej np. oliwą, przekładamy porcję ryżu z soczewicą i uciskamy – taki kopczyk przekładamy na talerz. Następnie dookoła dodajemy sos z warzywami i posypujemy natką pietruszki.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Po zakończeniu gotowania ryżu warto zawinąć garnek w ręcznik i odstawić na kilka minut. Dzięki temu ryż zachowa ciepło i zrobi się lepki, co w tym daniu jest pożądane.
Autor
Lista składników
- Pomidor (świeży) (400 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Bakłażan (240 g)
- Ryż brązowy (135 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Soczewica czerwona – ziarno (90 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Natka pietruszki (świeża) (6 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Zioła prowansalskie (1 g)
- Papryka wędzona mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chlebek bananowy
Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….
WIĘCEJ >Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado
Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…
WIĘCEJ >Burgery gryczane
Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…
WIĘCEJ >Wolnowarzona rolada
Mięso układamy w misie wolnowaru, dodajemy wodę i przyprawy Ustawiamy tryb Low (1) i wolnowarzymy przez 7 godz. Podając kroimy w plastry
WIĘCEJ >