fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kolorowy ryż z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-279
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kolorowy ryż z warzywami

Przygotowanie

  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulki z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Papryki kroimy w kostkę
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy marchew i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy czosnek, paprykę oraz pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy (garam masala), mieszamy i ściągamy patelnię z kuchenki
  • Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy cebulką oraz przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z ryżem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż basmati (200 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Papryka zielona (150 g)
  • Marchew (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Garam masala (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Gofry śniadaniowe

Wszystkie składniki mieszamy rózgą (masło musimy lekko podgrzać, aby było płynne). Do rozgrzanej gofrowincy wlewamy równomiernie ciasto i pieczemy do zarumienienia (ok. 5 minut). Podajemy z ulubionymi dodatkami (np. z plastrami pokrojonego pomidora).

WIĘCEJ >

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >