fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszone pory z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc6c0ad93-905a-442c-b38c-527523ca7bf5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Duszone pory z ryżem

Przygotowanie

  • Pory kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy (zieloną część usuwamy)
  • Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 cm
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew z porem, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Dodajemy ryż oraz przyprawy, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 20 minut (na małym ogniu)
  • Danie nakładamy na talerze i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Por (600 g)
  • Woda (325 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Marchew (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (125 ml)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Sok z cytryny (24 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w sosie paprykowym

Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wrzucamy połowę czosnku, dodajemy połowę tłuszczu i mieszamy Delikatnie podnosimy skórę kurczaka i wkładamy pod nią tłuszcz z…

WIĘCEJ >

Indyk w miodzie i musztardzie

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy papier tłuszczem Mięso kroimy na nieduże kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Dodajemy soczewicę…

WIĘCEJ >

Smażony ryż z krewetkami i jajkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z grochu odcinamy końcówki Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili kroimy w wąskie paski (gniazdo…

WIĘCEJ >