fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75c6282f-8acd-47b8-aaef-424b75645b44-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Przygotowanie

Halibut:

  • Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty.
  • Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej strony na złoto-zielony kolor (zielony od oleju z awokado). Cieńsze filety potrzebują około 5 minut, grubsze 6 minut.

Sos:

  • Na patelnię, na której smażyła się ryba, wlewamy trochę oleju z awokado. Pora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Czosnek siekamy drobno i dodajemy po 2-3 minutach. Doprawiamy całość solą i smażymy jeszcze kolejne 2-3 minuty.
  • Kiedy warzywa są miękkie wrzucamy na patelnię śmietankę kokosową i chrzan. Lekko zagotowujemy sos i doprawiamy solą w miarę potrzeby.
  • Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego i na wierzch układamy filety z halibuta. Przed podaniem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia potraw z halibutem.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Halibut

  • Halibut (świeży) (330 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (20 g)
  • Olej z awokado ekologiczny (15 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sos chrzanowo-porowy

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Śmietanka kokosowa (200 g)
  • Por (140 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Chrzan korzeń (20 g)
  • Olej z awokado ekologiczny (15 ml)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >