fbpx
logo
Szukaj
open close

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75c6282f-8acd-47b8-aaef-424b75645b44-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Przygotowanie

Halibut:

  • Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty.
  • Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej strony na złoto-zielony kolor (zielony od oleju z awokado). Cieńsze filety potrzebują około 5 minut, grubsze 6 minut.

Sos:

  • Na patelnię, na której smażyła się ryba, wlewamy trochę oleju z awokado. Pora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Czosnek siekamy drobno i dodajemy po 2-3 minutach. Doprawiamy całość solą i smażymy jeszcze kolejne 2-3 minuty.
  • Kiedy warzywa są miękkie wrzucamy na patelnię śmietankę kokosową i chrzan. Lekko zagotowujemy sos i doprawiamy solą w miarę potrzeby.
  • Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego i na wierzch układamy filety z halibuta. Przed podaniem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia potraw z halibutem.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

Halibut

  • Halibut (świeży) (330 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (20 g)
  • Olej z awokado ekologiczny (15 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sos chrzanowo-porowy

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Śmietanka kokosowa (200 g)
  • Por (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Chrzan korzeń (20 g)
  • Olej z awokado ekologiczny (15 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę Obieramy…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

Cebulę i czosnek obrać Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy szpinak, mieszamy Dusimy 2 min Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy Każdy…

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…

WIĘCEJ >