fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75c6282f-8acd-47b8-aaef-424b75645b44-1

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Przygotowanie

Halibut:

  • Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty.
  • Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej strony na złoto-zielony kolor (zielony od oleju z awokado). Cieńsze filety potrzebują około 5 minut, grubsze 6 minut.

Sos:

  • Na patelnię, na której smażyła się ryba, wlewamy trochę oleju z awokado. Pora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Czosnek siekamy drobno i dodajemy po 2-3 minutach. Doprawiamy całość solą i smażymy jeszcze kolejne 2-3 minuty.
  • Kiedy warzywa są miękkie wrzucamy na patelnię śmietankę kokosową i chrzan. Lekko zagotowujemy sos i doprawiamy solą w miarę potrzeby.
  • Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego i na wierzch układamy filety z halibuta. Przed podaniem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Halibut:

  • 0,5kg filetów z halibuta (2 duże lub 3 mniejsze)
  • sól himalajska
  • 2 łyżki skrobi z maranty
  • 1-2 łyżki oleju z awokado do smażenia (lub inny preferowany tłuszcz)

Sos:

  • 1 por, biała część
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki (10 g)
  • 200 g gęstej śmietanki kokosowej (twardy tłuszcz kokosowy, który oddziela się po schłodzeniu z jednej puszki 400 ml mleka kokosowego 95%)
  • 1 łyżka chrzanu, świeżo startego
  • sól himalajska
  • olej z awokado do smażenia (lub inny preferowany tłuszcz)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jeżyny

Jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Grapefruit

Grapefruita umyć i obrać Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (…)

WIĘCEJ >

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl