fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75c6282f-8acd-47b8-aaef-424b75645b44-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Przygotowanie

Halibut:

  • Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty.
  • Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej strony na złoto-zielony kolor (zielony od oleju z awokado). Cieńsze filety potrzebują około 5 minut, grubsze 6 minut.

Sos:

  • Na patelnię, na której smażyła się ryba, wlewamy trochę oleju z awokado. Pora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Czosnek siekamy drobno i dodajemy po 2-3 minutach. Doprawiamy całość solą i smażymy jeszcze kolejne 2-3 minuty.
  • Kiedy warzywa są miękkie wrzucamy na patelnię śmietankę kokosową i chrzan. Lekko zagotowujemy sos i doprawiamy solą w miarę potrzeby.
  • Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego i na wierzch układamy filety z halibuta. Przed podaniem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia potraw z halibutem.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Halibut

  • Halibut (świeży) (330 g)
  • Skrobia z korzenia maranty (20 g)
  • Olej z awokado ekologiczny (15 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Sos chrzanowo-porowy

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Śmietanka kokosowa (200 g)
  • Por (140 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Chrzan korzeń (20 g)
  • Olej z awokado ekologiczny (15 ml)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >