fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75c6282f-8acd-47b8-aaef-424b75645b44-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Przygotowanie

Halibut:

  • Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty.
  • Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej strony na złoto-zielony kolor (zielony od oleju z awokado). Cieńsze filety potrzebują około 5 minut, grubsze 6 minut.

Sos:

  • Na patelnię, na której smażyła się ryba, wlewamy trochę oleju z awokado. Pora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Czosnek siekamy drobno i dodajemy po 2-3 minutach. Doprawiamy całość solą i smażymy jeszcze kolejne 2-3 minuty.
  • Kiedy warzywa są miękkie wrzucamy na patelnię śmietankę kokosową i chrzan. Lekko zagotowujemy sos i doprawiamy solą w miarę potrzeby.
  • Przekładamy sos do naczynia żaroodpornego i na wierzch układamy filety z halibuta. Przed podaniem podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 5 minut.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego codziennego jadłospisu – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z halibutem – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Halibut

  • 0,5 kg filetów z halibuta (2 duże lub 3 mniejsze)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki skrobi z maranty (30 g)
  • 1-2 łyżki oleju z awokado do smażenia (15 g)

Sos

  • 1 por, biała część (140 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki (10 g)
  • 200 g gęstej śmietanki kokosowej (twardy tłuszcz kokosowy, który oddziela się po schłodzeniu z jednej puszki 400 ml mleka kokosowego 95%)
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Olej z awokado do smażenia (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy na talerzu Dodajemy roszponkę Czereśnie drylujemy i kładziemy na wierzchu Nakładamy owoce morza Dodajemy truskawki…

WIĘCEJ >

Koktajl jarmużowo-figowy

Myjemy jarmuż, gruszę i figi Wyjmujemy z gruszki gniazda nasienne Składniki umieszczamy w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >