fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziki ryż z chili con carne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3db0a243-d9d7-4656-a7d8-4eb580d086bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziki ryż z chili con carne

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Chili drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory z puszki, dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut
  • W tym czasie paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż papryka zmięknie)
  • Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę (bez zalewy), mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok chili con carne i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Fasola czerwona z puszki (200 g)
  • Ryż dziki (Zizania) (200 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Papryka żółta (100 g)
  • Kukurydza z puszki (85 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowa gryczanka

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…

WIĘCEJ >

Rostbef w musztardzie Dijon

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso wkładamy do formy do pieczenia Musztardę mieszamy z przyprawami (pieprzem), a następnie smarujemy nią mięso Formę przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut Ziemniaki…

WIĘCEJ >

Dziecięcy kotlecik – rybka

Mięso oczyszczamy i wyrajamy podłużne kółko (na kształt rybki) Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być…

WIĘCEJ >

Pizza na razowym cieście

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy przyprawy (sól) oraz drożdże i mieszamy Dolewamy połowę tłuszczu (oliwy) oraz ciepłą wodę i mieszamy do momentu, aż otrzymamy miękkie ciasto Blat podsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto przez…

WIĘCEJ >