fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziki ryż z chili con carne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3db0a243-d9d7-4656-a7d8-4eb580d086bb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dziki ryż z chili con carne

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Chili drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory z puszki, dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut
  • W tym czasie paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż papryka zmięknie)
  • Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę (bez zalewy), mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok chili con carne i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Fasola czerwona z puszki (200 g)
  • Ryż dziki (Zizania) (200 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Papryka żółta (100 g)
  • Kukurydza z puszki (85 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >