fbpx
logo
Szukaj
open close

Dziki ryż z chili con carne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3db0a243-d9d7-4656-a7d8-4eb580d086bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziki ryż z chili con carne

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Chili drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory z puszki, dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut
  • W tym czasie paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż papryka zmięknie)
  • Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę (bez zalewy), mieszamy i całość podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok chili con carne i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Fasola czerwona z puszki (200 g)
  • Ryż dziki (Zizania) (200 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Papryka żółta (100 g)
  • Kukurydza – kolba (85 g)
  • Papryka zielona (70 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ślliwki

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki

WIĘCEJ >

Sałatka Cezara

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę i olej), dodajemy…

WIĘCEJ >

Deser jogurtowy z owocami

Deser jogurtowy z owocami Do miski wlewamy jogurt, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy Bezy kruszymy na małe kawałki i połowę ilości układamy na dnie pucharków Następnie nakładamy połowę jogurtu i posypujemy połową owoców Nakładamy następną…

WIĘCEJ >

Zupa fasolowa z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z marchewką obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej…

WIĘCEJ >