Ryż z groszkiem, marchewką i pietruszką
Ryż z groszkiem, marchewką i pietruszką
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy
- Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-10 minut
- Następnie dodajemy ryż, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Ryż z warzywami przenosimy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia ryżu z innymi dodatkami.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (200 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Groszek zielony (70 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaki z ziołami i papryką
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki Chili drobno siekamy Papryki kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy ziemniaki, posypujemy przyprawami (kurkumą i kminem) i mieszamy, tak aby ziemniaki równomiernie pokryły się…
WIĘCEJ >Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Krem z pieczonej papryki i pomidora
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…
WIĘCEJ >Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki)…
WIĘCEJ >