Ryż z tuńczykiem
Ryż z tuńczykiem
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości
- Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy
- Dodajemy tuńczyka i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z tuńczykiem.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk w oliwie z oliwek (130 g)
- Ryż basmati (100 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem
Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko cynamon
WIĘCEJ >Chleb z tapioki
Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).
WIĘCEJ >Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >