fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z tuńczyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16022b72-fffb-44f0-a355-29de9efb1519
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Stek z tuńczyka

Przygotowanie

  • Mięso wyjmujemy z lodówki, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut by nie było zbyt schłodzone.
  • Mocno rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową), dzięki smażeniu na tak przygotowanej patelni wszystkie soki zostaną w mięsie.
  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej i kładziemy rybę.
  • Dobieramy czas do oczekiwanego stopnia wysmażenia steku:
  • – krwisty: 2 minuty z jednej strony i 1 minuta z drugiej,
  • – średnio krwisty: 3 i 2 minuty,
  • – wysmażony: 4 i 3 minut.
  • Po zdjęciu z patelni pozostawiamy mięso na 5 minut by „odpoczęło”- pozwoli to zachować wszystkie soki w mięsie zanim zaczniemy je kroić.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by do takiego posiłku dodać porcję warzyw np. w postaci sałatki lub zielonego koktajlu.

Uwagi

Możesz zainspirować się równie smaczną propozycją przygotowania steku z tuńczyka – zajrzyj w powiązany przepis.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 porcje grubości kawałków tuńczyka o wielkości ok. 3 cm (300 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >