fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z tuńczyka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16022b72-fffb-44f0-a355-29de9efb1519
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Stek z tuńczyka

Przygotowanie

  • Mięso wyjmujemy z lodówki, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut by nie było zbyt schłodzone.
  • Mocno rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową), dzięki smażeniu na tak przygotowanej patelni wszystkie soki zostaną w mięsie.
  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej i kładziemy rybę.
  • Dobieramy czas do oczekiwanego stopnia wysmażenia steku:
  • – krwisty: 2 minuty z jednej strony i 1 minuta z drugiej,
  • – średnio krwisty: 3 i 2 minuty,
  • – wysmażony: 4 i 3 minut.
  • Po zdjęciu z patelni pozostawiamy mięso na 5 minut by „odpoczęło”- pozwoli to zachować wszystkie soki w mięsie zanim zaczniemy je kroić.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by do takiego posiłku dodać porcję warzyw np. w postaci sałatki lub zielonego koktajlu.

Uwagi

Możesz zainspirować się równie smaczną propozycją przygotowania steku z tuńczyka – zajrzyj w powiązany przepis.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 4
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 porcje grubości kawałków tuńczyka o wielkości ok. 3 cm (300 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami

Kotlety z dzika: Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie) Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną…

WIĘCEJ >

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

Sałatka Kurczaka posolić, popieprzyć  Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki  Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski  Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >