Stek z tuńczyka z marchewką i nori
Stek z tuńczyka z marchewką i nori
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na 20 minut
- Po tym czasie na rozgrzanej patelni grillowej smażymy stek posypany odrobiną soli (po 2 minuty na stronę)
- Tuńczyka układamy na talerzu w towarzystwie pieczonych marchewek z wakame
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z tuńczykiem.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk (świeży) (200 g)
- Marchew (świeża) (90 g)
- Nori (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki trzy sery
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka
Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…
WIĘCEJ >Pieczona sałata rzymska z karkówką
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Sałatę rzymską kroimy na pół, obtaczamy w przyprawach i oleju kokosowym. Na pozostałym oleju podsmażamy przez minutę mięso, następnie dodajemy mleko kokosowe, te same przyprawy i chwilę dusimy. W naczyniu…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >