fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Surówka z wakame

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8037de2-2177-4549-a80e-1c5c48b53fb7-1

Surówka z wakame

Przygotowanie

  • Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę ‚na makaron’.
  • Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce.
  • Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem.
  • Na koniec, surówkę posypujemy sezamem.

Rady dietetyka

Jeśli czosnek Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz – nie dodawaj go do potraw (przepis się nie zmieni).

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ dużej marchewki (30 g)
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame (20 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 ml)
  • 1 szczypta pieprzu kajeńskiego (1 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 1 szczypta czosnku suszonego (1 g)
  • 1 płaska łyżeczka czarnego sezamu (5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Obieraczka do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem

WIĘCEJ >