fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Surówka z wakame

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8037de2-2177-4549-a80e-1c5c48b53fb7-1

Surówka z wakame

Przygotowanie

  • Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę ‚na makaron’.
  • Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce.
  • Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem.
  • Na koniec, surówkę posypujemy sezamem.

Rady dietetyka

Jeśli czosnek Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz – nie dodawaj go do potraw (przepis się nie zmieni).

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ dużej marchewki (30 g)
  • 2 łyżki suszonych glonów wakame (20 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 ml)
  • 1 szczypta pieprzu kajeńskiego (1 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 1 szczypta czosnku suszonego (1 g)
  • 1 płaska łyżeczka czarnego sezamu (5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Obieraczka do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…

WIĘCEJ >

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Mini ratatuj (ratatouille)

Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >