fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz6-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

Przygotowanie

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski
  • Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki
  • Ogórka kroimy w półplastry
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Paprykę kroimy z paseczki
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Sałatę układamy na talerzu
  • Dokładamy rukolę
  • Na sałatach układamy pomidorki, ogórka, paprykę, cebulę
  • Nakładamy tuńczyka oraz kawałki jajka i awokado
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Tuńczyka w puszce warto zamienić na tuńczyka w słoiku – cenna informacja dla osób borykających się z alergią na nikiel oraz zatruciem innymi metalami ciężkimi.

Dopasuj wszystkie składniki potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w powyższych piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia tuńczyka w nieco inny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • ½ puszki tuńczyka w sosie własnym (ok. 60 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 1 ugotowane na twardo jajko kurze roz. M (ok. 51g)
  • ¼ ogórka zielonego (45 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • ¼ papryki czerwonej (ok. 60 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…

WIĘCEJ >

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >

Zupa krem z marchewki

Warzywa myjemy i obieramy Odkładamy 10 marchewek na bok 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki….

WIĘCEJ >