Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado
Przygotowanie
- Sałatę drzemy w palcach
- Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski
- Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki
- Ogórka kroimy w półplastry
- Pomidorki kroimy na połówki
- Paprykę kroimy z paseczki
- Cebulę kroimy w plastry
- Sałatę układamy na talerzu
- Dokładamy rukolę
- Na sałatach układamy pomidorki, ogórka, paprykę, cebulę
- Nakładamy tuńczyka oraz kawałki jajka i awokado
- Polewamy sosem vinaigrette
Rady dietetyka
Tuńczyka w puszce warto zamienić na tuńczyka w słoiku – cenna informacja dla osób borykających się z alergią na nikiel oraz zatruciem innymi metalami ciężkimi.
Dopasuj wszystkie składniki potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w powyższych piktogramach.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Awokado (70 g)
- Sałata rzymska (70 g)
- Tuńczyk w sosie własnym (60 g)
- Papryka czerwona (55 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula (50 g)
- Sos vinaigrette (50 g)
- Ogórek długi (45 g)
- Rukola (20 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Domowe mleko kokosowe
Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy…
WIĘCEJ >Sałatka śledziowo – buraczkowa
Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…
WIĘCEJ >Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym
Cebulę i czosnek obrać Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy szpinak, mieszamy Dusimy 2 min Wyłączamy palnik, wybijamy na szpinak jajka i mieszamy Każdy…
WIĘCEJ >Dorsz z surówką z marchewki
2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…
WIĘCEJ >