fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz6-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

Przygotowanie

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski
  • Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki
  • Ogórka kroimy w półplastry
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Paprykę kroimy z paseczki
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Sałatę układamy na talerzu
  • Dokładamy rukolę
  • Na sałatach układamy pomidorki, ogórka, paprykę, cebulę
  • Nakładamy tuńczyka oraz kawałki jajka i awokado
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Tuńczyka w puszce warto zamienić na tuńczyka w słoiku – cenna informacja dla osób borykających się z alergią na nikiel oraz zatruciem innymi metalami ciężkimi.

Dopasuj wszystkie składniki potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w powyższych piktogramach.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Awokado (70 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (60 g)
  • Papryka czerwona (55 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Ogórek długi (45 g)
  • Rukola (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane owoce na oleju kokosowym

Kroimy ananasa w plastry i obieramy ze skórki i wycinamy zdrewniałe „oczko” z środka  Gruszkę kroimy w plastry  Jabłko kroimy w plastry  Usuwamy pestki i gniazda nasienne  Mango obieramy i kroimy w plastry (mango nie…

WIĘCEJ >

Imbirowy makaron warzywny w sosie z gęsi

Marchew, selera i pietruszkę obrać, pokroić nożem karbowanym lub zwykłym. Tniemy wzdłuż cienkie plastry, a następnie tniemy je w cienkie paski-makaron. Rzodkiew i cukinię przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Imbir kroimy drobno Pocięte warzywa…

WIĘCEJ >

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >