fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz6-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

Przygotowanie

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski
  • Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki
  • Ogórka kroimy w półplastry
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Paprykę kroimy z paseczki
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Sałatę układamy na talerzu
  • Dokładamy rukolę
  • Na sałatach układamy pomidorki, ogórka, paprykę, cebulę
  • Nakładamy tuńczyka oraz kawałki jajka i awokado
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Tuńczyka w puszce warto zamienić na tuńczyka w słoiku – cenna informacja dla osób borykających się z alergią na nikiel oraz zatruciem innymi metalami ciężkimi.

Dopasuj wszystkie składniki potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w powyższych piktogramach.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Awokado (70 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (60 g)
  • Papryka czerwona (55 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Ogórek długi (45 g)
  • Rukola (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Szparagi z sezamem

Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Minestrone

Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >