fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz6-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i awokado

Przygotowanie

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Awokado kroimy wzdłuż na pół i cześć bez pestki obieramy i kroimy w paski
  • Jajko obieramy, kroimy na ćwiartki
  • Ogórka kroimy w półplastry
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Paprykę kroimy z paseczki
  • Cebulę kroimy w plastry
  • Sałatę układamy na talerzu
  • Dokładamy rukolę
  • Na sałatach układamy pomidorki, ogórka, paprykę, cebulę
  • Nakładamy tuńczyka oraz kawałki jajka i awokado
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Tuńczyka w puszce warto zamienić na tuńczyka w słoiku – cenna informacja dla osób borykających się z alergią na nikiel oraz zatruciem innymi metalami ciężkimi.

Dopasuj wszystkie składniki potrawy do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w powyższych piktogramach.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Awokado (70 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (60 g)
  • Papryka czerwona (55 g)
  • Jajo kurze rozm. M (51 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Ogórek długi (45 g)
  • Rukola (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Praliny kokosowe

Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Masę przelwamy do kilku szklanek, do każdej dodając inny składnik, w zależności od smaku/ koloru jaki chcemy uzyskać (masę możemy próbować w…

WIĘCEJ >

Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone składniki Posypujemy krążkami cebuli Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Omlet z bekonem i karczochami

Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >