fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz5-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Przygotowanie

  • Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości
  • Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą
  • Odcedzić ryż z wody
  • Ogórki pokroić w kostkę
  • Cebulę pokroić w kostkę
  • Awokado obrać, przekroić na pół, pestkę wyrzucić, owoc pokroić w kostkę
  • Do miski wrzucamy ryż, ogórki, cebulę, kapary i awokado
  • Dodajemy tuńczyka (razem z tą zalewą)
  • Dodajemy sos vinaigrette
  • Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy

Rady dietetyka

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Może powodować dolegliwości jelitowe lub senność. Być może będzie to świadczyło o zaburzeniach gospodarki glukozowo-insulinowej. Pomyśl, by nie przejść na dietę paleo lub ketogeniczną. Tuńczyka w puszcze najlepiej zamienić na tuńczyka w słoiku (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel).

Uwagi

Przepisy na sosy znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g ryżu basmati
  • 1 puszka (słoik) tuńczyka w oliwie z oliwek (160 g)
  • 2 kiszone ogórki (ok.120 g)
  • 2 łyżki kaparów (20 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 4-5 łyżek sosu vinaigrette (40-50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT

WIĘCEJ >

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >