Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Przygotowanie
- Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości
- Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą
- Odcedzić ryż z wody
- Ogórki pokroić w kostkę
- Cebulę pokroić w kostkę
- Awokado obrać, przekroić na pół, pestkę wyrzucić, owoc pokroić w kostkę
- Do miski wrzucamy ryż, ogórki, cebulę, kapary i awokado
- Dodajemy tuńczyka (razem z tą zalewą)
- Dodajemy sos vinaigrette
- Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy
Rady dietetyka
Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Może powodować dolegliwości jelitowe lub senność. Być może będzie to świadczyło o zaburzeniach gospodarki glukozowo-insulinowej. Pomyśl, by nie przejść na dietę paleo lub ketogeniczną. Tuńczyka w puszcze najlepiej zamienić na tuńczyka w słoiku (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel).
Uwagi
Przepisy na sosy znajdziesz w przepisach powiązanych.
Autor
Lista składników
- 100 g ryżu basmati
- 1 puszka (słoik) tuńczyka w oliwie z oliwek (160 g)
- 2 kiszone ogórki (ok.120 g)
- 2 łyżki kaparów (20 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 1 awokado (140 g)
- 4-5 łyżek sosu vinaigrette (40-50 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Carpaccio z łososia i z rzodkiewki
Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT
WIĘCEJ >Papryki nadziewane pęczakiem
Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….
WIĘCEJ >Śniadaniowe babeczki bekonowe
Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…
WIĘCEJ >Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >