Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Przygotowanie
- Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości
- Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą
- Odcedzić ryż z wody
- Ogórki pokroić w kostkę
- Cebulę pokroić w kostkę
- Awokado obrać, przekroić na pół, pestkę wyrzucić, owoc pokroić w kostkę
- Do miski wrzucamy ryż, ogórki, cebulę, kapary i awokado
- Dodajemy tuńczyka (razem z tą zalewą)
- Dodajemy sos vinaigrette
- Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy
Rady dietetyka
Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Może powodować dolegliwości jelitowe lub senność. Być może będzie to świadczyło o zaburzeniach gospodarki glukozowo-insulinowej. Pomyśl, by nie przejść na dietę paleo lub ketogeniczną.
Tuńczyka w puszce najlepiej zamienić na tuńczyka w słoiku (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel).
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje sosów vinaigrette oraz sałatek z rybą.
Autor
Lista składników
- Awokado (140 g)
- Tuńczyk w oliwie z oliwek (130 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Ryż basmati (90 g)
- Sos vinaigrette (50 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Kapary (20 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.