fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz5-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Przygotowanie

  • Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości
  • Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą
  • Odcedzić ryż z wody
  • Ogórki pokroić w kostkę
  • Cebulę pokroić w kostkę
  • Awokado obrać, przekroić na pół, pestkę wyrzucić, owoc pokroić w kostkę
  • Do miski wrzucamy ryż, ogórki, cebulę, kapary i awokado
  • Dodajemy tuńczyka (razem z tą zalewą)
  • Dodajemy sos vinaigrette
  • Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy

Rady dietetyka

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Może powodować dolegliwości jelitowe lub senność. Być może będzie to świadczyło o zaburzeniach gospodarki glukozowo-insulinowej. Pomyśl, by nie przejść na dietę paleo lub ketogeniczną.

Tuńczyka w puszce najlepiej zamienić na tuńczyka w słoiku (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel).

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje sosów vinaigrette oraz sałatek z rybą.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Awokado (140 g)
  • Tuńczyk w oliwie z oliwek (130 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Ryż basmati (90 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Kapary (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >

Sałatka grecka

Pomidory i ogórka myjemy i kroimy w kostkę Ser kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy Dodajemy oliwę, oregano i sól do smaku, mieszamy

WIĘCEJ >

Koktajl z ananasa

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >