fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz5-4-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Przygotowanie

  • Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości
  • Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą
  • Odcedzić ryż z wody
  • Ogórki pokroić w kostkę
  • Cebulę pokroić w kostkę
  • Awokado obrać, przekroić na pół, pestkę wyrzucić, owoc pokroić w kostkę
  • Do miski wrzucamy ryż, ogórki, cebulę, kapary i awokado
  • Dodajemy tuńczyka (razem z tą zalewą)
  • Dodajemy sos vinaigrette
  • Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy

Rady dietetyka

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Może powodować dolegliwości jelitowe lub senność. Być może będzie to świadczyło o zaburzeniach gospodarki glukozowo-insulinowej. Pomyśl, by nie przejść na dietę paleo lub ketogeniczną.

Tuńczyka w puszce najlepiej zamienić na tuńczyka w słoiku (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel).

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje sosów vinaigrette oraz sałatek z rybą.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Awokado (140 g)
  • Tuńczyk w oliwie z oliwek (130 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Ryż basmati (90 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Kapary (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat

Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Koktajl z natką pietruszki i ogórkiem

Myjemy natkę pietruszki, ogórka i jabłko Obieramy banana Umieszczamy wszystkie składniki do blendera i dolewamy szklankę wody Wszystko razem blendujemy

WIĘCEJ >