fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz5-4-6

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Przygotowanie

  • Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości
  • Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą
  • Odcedzić ryż z wody
  • Ogórki pokroić w kostkę
  • Cebulę pokroić w kostkę
  • Awokado obrać, przekroić na pół, pestkę wyrzucić, owoc pokroić w kostkę
  • Do miski wrzucamy ryż, ogórki, cebulę, kapary i awokado
  • Dodajemy tuńczyka (razem z tą zalewą)
  • Dodajemy sos vinaigrette
  • Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy

Rady dietetyka

Ta potrawa zawiera sporo węglowodanów. Może powodować dolegliwości jelitowe lub senność. Być może będzie to świadczyło o zaburzeniach gospodarki glukozowo-insulinowej. Pomyśl, by nie przejść na dietę paleo lub ketogeniczną. Tuńczyka w puszcze najlepiej zamienić na tuńczyka w słoiku (cenna informacja dla osób z alergią na nikiel).

Uwagi

Przepisy na sosy znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g ryżu basmati
  • 1 puszka (słoik) tuńczyka w oliwie z oliwek (160 g)
  • 2 kiszone ogórki (ok.120 g)
  • 2 łyżki kaparów (20 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 4-5 łyżek sosu vinaigrette (40-50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska

Alergeny

Histamina 3, Aminy biogenne 2
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym…

WIĘCEJ >