Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego
Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego
Przygotowanie
- Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą
- Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min
- Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia
- W czasie jak gotuje się przygotowujemy resztę składników
- Pomidorki kroimy na połówki
- Ogórka kroimy w plastry, a następnie w paski
- Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
- Paprykę kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w cienkie plastry
- Rybę kroimy w drobne kawałki
- Do miski wkładamy komosę i dodajemy resztę pokrojonych składników
- Dodajemy oliwki, oliwę z oliwek, sól, pieprz
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Wędzonego suma można zamienić na inny rodzaj ryby. Możesz również ryby nie dodawać. Zamiennie bez ryby, z orzechami, serkiem feta lub kawałkami ulubionego mięsa. Dopasuj do swoich upodobań oraz diety.
Jeśli cierpisz na chorobę autoimmunizacyjną nie dodawaj do sałatki pomidorów.
Uwagi
Inne sałatki z komosą ryżową dostępne są w przepisach powiązanych. Nie zapomnij zapisać w ulubionych by zawsze do nich powrócić.
Autor
Lista składników
- 100 g wędzonego suma
- 50 g komosy ryżowej
- ½ cebuli (50 g)
- 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
- ½ cykorii (40 g)
- ½ ogórka zielonego (90 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- 2 liście sałaty lodowej (80 g)
- 8 oliwek czarnych (ok. 24 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z dyni z serem guayerre
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…
WIĘCEJ >Twarożek ze słonecznika
Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…
WIĘCEJ >