Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego
Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego
Przygotowanie
- Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą
- Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min
- Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia
- W czasie jak gotuje się przygotowujemy resztę składników
- Pomidorki kroimy na połówki
- Ogórka kroimy w plastry, a następnie w paski
- Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
- Paprykę kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w cienkie plastry
- Rybę kroimy w drobne kawałki
- Do miski wkładamy komosę i dodajemy resztę pokrojonych składników
- Dodajemy oliwki, oliwę z oliwek, sól, pieprz
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używaj pieprzu czarnego oraz pomidorków koktajlowych.
Uwagi
Inne sałatki z komosą ryżową znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Nie zapomnij ich zapisać w ulubionych by zawsze do nich powrócić.
Do tego przepisu możesz użyć dowolną, ulubioną rybę wędzoną.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (115 g)
- Sum wędzony (100 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Sałata lodowa (80 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Komosa ryżowa biała (50 g)
- Cykoria (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Oliwki czarne (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone warzywa
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…
WIĘCEJ >Gryczanka z jogurtem i miętą
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gdy gryczanka trochę ostygnie – dodajemy posiekane listki mięty
WIĘCEJ >Pieczony dorsz z batatami
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min
WIĘCEJ >Leczo z patisona
Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >