Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową
Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową
Przygotowanie
- Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody
- Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek
- Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki
- Wrzucamy je do miski i mieszamy dokładnie z oliwą
- Wszystkie warzywa z miski lekko grillujemy z obu stron
- Ugotowaną komosę przekładamy do miski
- Dodajemy do niej zgrillowane warzywa (szparagi kroimy na mniejsze kawałki), szczypiorek i sok z cytryny
- Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Posypujemy pestkami dyni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Szparag (480 g)
- Komosa ryżowa biała (180 g)
- Kalarepa (165 g)
- Rzodkiewka (120 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pestki dyni łuskane (20 g)
- Sok z cytryny (15 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy
Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie kroimy drobno czosnek, a cebulę w piórka. Na dosyć…
WIĘCEJ >Surówka z pekińskiej
Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy
WIĘCEJ >Pasta warzywna
Warzywa obieramy Ścieramy na tarce Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy w rondelku tłuszcz i smażymy przez 2-3 min cebulę z czosnkiem Dodajemy starte warzywa Wlewamy pół szklanki zimnej wody, przykrywamy pokrywką i…
WIĘCEJ >