Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową
Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową
Przygotowanie
- Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody
- Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek
- Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki
- Wrzucamy je do miski i mieszamy dokładnie z oliwą
- Wszystkie warzywa z miski lekko grillujemy z obu stron
- Ugotowaną komosę przekładamy do miski
- Dodajemy do niej zgrillowane warzywa (szparagi kroimy na mniejsze kawałki), szczypiorek i sok z cytryny
- Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Posypujemy pestkami dyni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojej aktualnej diety.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne sałatki z wykorzystaniem komosy ryżowej.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka komosy ryżowej (180 g)
- 1 pęczek szparagów (480 g)
- 8 rzodkiewek (120 g)
- 1 kalarepa (165 g)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (10 g)
- 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 2 łyżki pestki dyni łuskanych (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi
Mini kebab:· Mięso włożyć do miski Dodać sól, pieprz i tymianek Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać…
WIĘCEJ >Imbirowa sałatka z awokado
Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.
WIĘCEJ >Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym
Grzyby oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej grzyby Gotujemy przez chwilę grzyby Po kilku minutach dolewamy mleko i wsypujemy przyprawy Gotujemy jeszcze przez około 20 minut mieszając co jakiś…
WIĘCEJ >