Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową
Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową
Przygotowanie
- Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody
- Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek
- Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki
- Wrzucamy je do miski i mieszamy dokładnie z oliwą
- Wszystkie warzywa z miski lekko grillujemy z obu stron
- Ugotowaną komosę przekładamy do miski
- Dodajemy do niej zgrillowane warzywa (szparagi kroimy na mniejsze kawałki), szczypiorek i sok z cytryny
- Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Posypujemy pestkami dyni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojej aktualnej diety.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne sałatki z wykorzystaniem komosy ryżowej.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka komosy ryżowej (180 g)
- 1 pęczek szparagów (480 g)
- 8 rzodkiewek (120 g)
- 1 kalarepa (165 g)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (10 g)
- 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 2 łyżki pestki dyni łuskanych (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kala-mniaki
Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z topinamburem
Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane risottem
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…
WIĘCEJ >