fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z komosy ryżowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2f7bdea-aa97-41f0-8662-c64fa6a6ab7f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z komosy ryżowej

Przygotowanie

  • Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą
  • Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut
  • Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia
  • W czasie jak się gotuje, przygotowujemy resztę składników
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Ogórka kroimy w plastry, a następnie plastry w paski
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w cienkie plastry
  • Do miski wkładamy komosę i dodajemy resztę pokrojonych składników
  • Dodajemy oliwki, oliwę z oliwek, sól, pieprz
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz powiązanymi z nią nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli lubisz i jeśli możesz – dodaj do sałatki ugotowane na twardo jajko lub rybę. Zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się.

Komosę ryżową możesz zamienić na kaszę jaglaną lub gryczaną. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 100 g komosy ryżowej
  • ½ cebuli (50 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • ½ cykorii (40 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 8 czarnych lub zielonych oliwek (24 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…

WIĘCEJ >

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy Kawałki…

WIĘCEJ >