fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z komosy ryżowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2f7bdea-aa97-41f0-8662-c64fa6a6ab7f-1

Sałatka z komosy ryżowej

Przygotowanie

  • Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą
  • Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut
  • Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia
  • W czasie jak się gotuje, przygotowujemy resztę składników
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Ogórka kroimy w plastry, a następnie plastry w paski
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w cienkie plastry
  • Do miski wkładamy komosę i dodajemy resztę pokrojonych składników
  • Dodajemy oliwki, oliwę z oliwek, sól, pieprz
  • Mieszamy, próbujemy i doprawiamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz powiązanymi z nią nietolerancjami – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli lubisz i jeśli możesz – dodaj do sałatki ugotowane na twardo jajko lub rybę. Zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się.

Komosę ryżową możesz zamienić na kaszę jaglaną lub gryczaną. Wówczas przepis pozostanie taki sam.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 100 g komosy ryżowej
  • ½ cebuli (50 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • ½ cykorii (40 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 8 czarnych lub zielonych oliwek (24 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…

WIĘCEJ >

Makaron z warzywami

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Mięso kroimy w paski i podsmażamy na maśle Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut. Co jakiś czas możemy podlać odrobiną wody Dodajemy ugotowany…

WIĘCEJ >

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…

WIĘCEJ >