Sałatka z komosy ryżowej
Sałatka z komosy ryżowej
Przygotowanie
- Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą
- Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut
- Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia
- W czasie jak się gotuje, przygotowujemy resztę składników
- Pomidorki kroimy na połówki
- Ogórka kroimy w plastry, a następnie plastry w paski
- Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
- Paprykę kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w cienkie plastry
- Do miski wkładamy komosę i dodajemy resztę pokrojonych składników
- Dodajemy oliwki, oliwę z oliwek, sól, pieprz
- Mieszamy, próbujemy i doprawiamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Komosa ryżowa biała (100 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Sałata rzymska (70 g)
- Ogórek długi (60 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Cykoria (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Oliwki czarne (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zielony koktajl z awokado i ogórkiem
Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do blendera Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
WIĘCEJ >Koktajl szpinakowo-borówkowy ze spiruliną
Wszystkie składniki razem blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
WIĘCEJ >Gulasz wegański
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…
WIĘCEJ >