fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z kaszy jaglanej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c75b46b48-25ab-4a6d-9c90-8b4b0c9ed6d6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z kaszy jaglanej

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin
  • Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości
  • Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia
  • Pomidora, paprykę, ogórka zielonego, kroimy w kostkę
  • Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w plasterki
  • Pokrojone warzywa dodajemy do kaszy
  • Dodajemy oliwki i posiekaną pietruszkę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy
  • Sałatę strzępiastą kładziemy po bokach sałatki 

Rady dietetyka

Dopasuj wszystkie składniki powyższego przepisu do Twojej aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Zamiast kaszy jaglanej można użyć kaszę gryczaną.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 6 czarnych lub zielonych oliwek (18 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • ¼ pęczka pietruszki naciowej (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka z kurkami

Kurki płuczemy, obcinamy nóżki i podduszamy z cebulką na połowie smalcu gęsiego. Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli. Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki. Dusimy na drugiej połowie smalcu około…

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru

Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z awokado

Obieramy i kroimy awokado oraz banana Wrzucamy do miski Dodajemy mleko, rozdrobnione daktyle, miód, opcjonalnie: karob/kakao i dowolne orzechy/pestki Wszystko blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >