Sałatka z kaszy jaglanej
Sałatka z kaszy jaglanej
Przygotowanie
- Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin
- Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości
- Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia
- Pomidora, paprykę, ogórka zielonego, kroimy w kostkę
- Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w plasterki
- Pokrojone warzywa dodajemy do kaszy
- Dodajemy oliwki i posiekaną pietruszkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy
- Sałatę strzępiastą kładziemy po bokach sałatki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Sałata rzymska (105 g)
- Kasza jaglana (80 g)
- Ogórek długi (60 g)
- Rzodkiewka (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Oliwki czarne (18 g)
- Natka pietruszki (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa
Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >Zasmażana fasolka
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…
WIĘCEJ >