Sałatka z kaszy jaglanej
Sałatka z kaszy jaglanej
Przygotowanie
- Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin
- Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości
- Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia
- Pomidora, paprykę, ogórka zielonego, kroimy w kostkę
- Rzodkiewki oczyszczamy i kroimy w plasterki
- Pokrojone warzywa dodajemy do kaszy
- Dodajemy oliwki i posiekaną pietruszkę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy
- Sałatę strzępiastą kładziemy po bokach sałatki
Rady dietetyka
Dopasuj wszystkie składniki powyższego przepisu do Twojej aktualnie stosowanej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zamiast kaszy jaglanej można użyć kaszę gryczaną.
Autor
Lista składników
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 pomidor (170 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- 3 rzodkiewki (45 g)
- 6 czarnych lub zielonych oliwek (18 g)
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- ⅓ ogórka zielonego (60 g)
- ¼ pęczka pietruszki naciowej (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek (40 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sorbet zakochanych
Banany obrać, pokroić w plasterki Włożyć do jakiegoś pudełka, które będzie miało proste dno, np. pudełko prostokątne lub małe litrowe wiaderko Wiśnie wydrylować i włożyć do innego pudełka z prostym dnem Owoce włożyć do zamrażarki…
WIĘCEJ >Łosoś w rozmarynie i pomarańczach
Filety opłuczemy Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy. Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut, Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty….
WIĘCEJ >Placek kasztanowy
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-pistacjowa
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >