Roladki łososiowo-tuńczykowe
Roladki łososiowo-tuńczykowe
Przygotowanie
- W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem)
- Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Pamiętajmy, by sięgać po ryby jak najlepszej jakości. Te, które pochodzą z większych akwenów morskich (oceanów) będą cechowały się mniejszą zawartością metali ciężkich, np. rtęci.
Autor
Lista składników
- 2 duże plastry łososia wędzonego (200 g)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g)
- Opcjonalnie: 1 łyżka majonezu (25 g)
- 3 łyżki kaparów (30 g)
- Sok ½ cytryny (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bezglutenowa gryczana pizza
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >Placki z batatów
Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…
WIĘCEJ >Dorsz w sosie pomidorowym
Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…
WIĘCEJ >